Volledig scherm
© anp

'Hij zei mij dat hij niet handelde vanuit terroristisch oogpunt'

De gewapende man die vanavond het gebouw van de NOS in Hilversum binnendrong handelde niet vanuit een terroristisch oogpunt. Dat zegt NOS-verslaggever Martijn Bink, die de verdachte gesproken heeft. Gekleed in een zwart pak en stropdas stak de man een warrig verhaal af over een ,,hackerscollectief'' waar hij lid van zou zijn en over informatie van ,,de inlichtingendiensten'' die hij naar buiten wilde brengen.

Volledig scherm
Martijn Bink. © NOS

Bink vanavond aan de NOS: ,,Vlak voor 20.00 uur stonden wij klaar voor de regie van het Journaal. De portier kwam de regieruimte binnen en hij werd gevolgd door een persoon in een keurig pak. De portier overhandigde een briefje aan de eindredacteur en daarop stond dat de man zendtijd eiste en dat hij een pistool bij zich had. Wij hebben hem verteld dat hij naar een kleinere studio moest. Toen hebben we de politie gebeld. De man is naar de studio gegaan, het pand is ontruimd en tien minuten later stonden zes tot acht politiemensen op de vloer. De man verzette zich nauwelijks en heeft naar mijn idee geen poging gedaan iemand te verwonden. Ik heb hem gevraagd of hij bij een organisatie hoorde, hij zei dat hij bij een hackerscollectief hoorde en niet handelde vanuit een terroristisch uitgangspunt. Daarna had hij een warrig verhaal over de zendtijd.''

,,Je hebt het idee dat het niet echt is. Als iemand met een wapen staat in een beveiligd pand, dan schrik je enorm. Waar ik mij zorgen over maakte was het idee dat er meerdere personen waren, dat konden we natuurlijk niet inschatten.''

Toen de man eenmaal gearresteerd was door minstens vijf agenten, die met getrokken pistolen op hem af liepen, stelde Bink hem enkele vragen. ,,Ik vroeg hem of hij terroristische motieven had, en of hij mensen wilde verwonden of doden." Dat was niet het geval. ,,Hij zei dat hij een boodschap wilde verkondigen."

Eenmansactie
De politie gaat vooralsnog uit van een eenmansactie, maar sloot uit voorzorg de wijde omgeving af voor onderzoek. Het gebouw van de NOS was kort nadat de man naar binnen was gekomen al ontruimd. Iedereen bleef ongedeerd.