Volledig scherm
PREMIUM
Theo Doorman met het model van het toestel waarin hij voor de Japanners vluchtte.

Historisch vliegtuig dreigt Nederland te verlaten

Een Amerikaan wil de Catalina kopen die elk jaar bij de Indië- herdenking overvliegt. Velen vinden dat het historische toestel in Nederland moet blijven. Onder hen is ook de zoon van Karel Doorman.

'Momentje.'' Theo Doorman (83) verontschuldigt zich, loopt naar de kast en komt terug met een modelvliegtuig. Het heeft veel weg van een boot. Maar dan met vleugels aan de bovenzijde. Opvallend zijn twee ronde bollen aan de achterzijde van het toestel waarin twee mitrailleurs staan opgesteld. ,,In dit achterste gedeelte speelde ik met mijn speelgoedsoldaatjes toen we in Australië door Japanners werden beschoten'', zegt Doorman, zoon van zeeheld Karel Doorman.

  1. Moeder Heike zoekt moordenaar van dochter Denise: ‘Wat mij betreft sterft hij een gruweldood’
    PREMIUM

    Moeder Heike zoekt moordenaar van dochter Denise: ‘Wat mij betreft sterft hij een gruweldood’

    Een recent door de politie gevonden video toont een brede grijns op het gezicht van Cumali A. uit Steenwijk. Heike Celik kan die beelden niet verdragen. Ze maken haar ziedend. A. is veroordeeld voor het wurgen van haar dochter Denise in 2004. Maar de Steenwijker is voortvluchtig. ,,Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan deze zaak denk”, zegt de moeder die drie kinderen verloor.