Volledig scherm
PREMIUM
Theo Doorman met het model van het toestel waarin hij voor de Japanners vluchtte.

Historisch vliegtuig dreigt Nederland te verlaten

Een Amerikaan wil de Catalina kopen die elk jaar bij de Indië- herdenking overvliegt. Velen vinden dat het historische toestel in Nederland moet blijven. Onder hen is ook de zoon van Karel Doorman.

'Momentje.'' Theo Doorman (83) verontschuldigt zich, loopt naar de kast en komt terug met een modelvliegtuig. Het heeft veel weg van een boot. Maar dan met vleugels aan de bovenzijde. Opvallend zijn twee ronde bollen aan de achterzijde van het toestel waarin twee mitrailleurs staan opgesteld. ,,In dit achterste gedeelte speelde ik met mijn speelgoedsoldaatjes toen we in Australië door Japanners werden beschoten'', zegt Doorman, zoon van zeeheld Karel Doorman.

  1. Schoonmoeder Syriëganger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgangers hier voor de rechter’
    video

    Schoonmoe­der Syriëgan­ger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgan­gers hier voor de rechter’

    ,,Breng Syriëgangers hier voor de rechter, anders worden ze daar vrijgelaten en zijn ze over tien jaar veel gevaarlijker", dat zegt de moeder van Meryam, een Syriëganger die met haar man en drie kinderen in 2014 naar het strijdgebied in Syrië en Irak vertrok. De man, de bekende jihadist Jermaine W., is inmiddels overleden. Maar Meryam en haar drie kinderen (die nu ongeveer 11, 9 en 7 jaar oud zijn) bevinden zich nog in het allerlaatste stukje IS-gebied dat over is rond het stadje Baghuz In Syrië.