Volledig scherm
© ANP

Historische kademuren vormen financiële tijdbom

Veel historische kademuren in ons land verkeren in slechte staat. Ze worden stukgedrukt door vrachtauto's en de houten funderingen rotten weg. Herstel kost miljoenen euro's, maar dat geld ontbreekt.

Dat blijkt uit onderzoek van het AD onder dertien gemeenten met een historische binnenstad. Elf van deze gemeenten inspecteerden de afgelopen jaren hun kademuren. Het resultaat: 117 plekken zijn 'slecht', honderden andere zijn er 'matig' aan toe. Ongelukken, zoals het instorten van een kademuur in Utrecht afgelopen oktober, kunnen vaker gebeuren.

Het AD verkreeg de cijfers met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. De gemeenten Zwolle, Gouda en Leeuwarden inspecteren wel, maar kunnen geen overzicht overleggen.

Vooral zwaar verkeer vormt een probleem voor de historische steden. Kademuren zijn in de 19de en begin 20ste eeuw gebouwd voor paard en wagen, maar nu rijden langs veel grachten grote trucks of volle trams. ,,Hoe dichter die vrachtwagens bij de muur rijden, hoe groter de invloed. Een per dag maakt niet veel uit, maar tientallen wel,' aldus Erik Deuring van ingenieursbureau Oranjewoud.

De kans is klein dat muren met één klap omvallen, zoals in Utrecht gebeurde. Wat er wél kan gebeuren en wanneer, valt niet te voorspellen. Voor de zekerheid inspecteerde Amsterdam de kademuren rond het Java-eiland voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander. In Dordrecht vond een spoedinspectie plaats voor de landelijke intocht van Sinterklaas in 2011.

De inspecties wijzen uit dat onder de tand des tijds houten funderingen kapot zijn of wegrotten, kademuren verschuiven en grond onder de muren wegsijpelt waardoor wegen verzakken. Ingenieur Mark Lodema van adviesbureau Nebest schat dat honderden kilometers aan historische kademuren mogelijk aan het einde van de levensduur zijn. 'Dat is een financiële tijdbom.'

Een nieuwe historische wand kost duizenden euro's per meter. Sommige gemeenten schuiven de grote projecten liever voor zich uit. Jarit de Gijt, hoogleraar aan de TU Delft: 'Gemeenten reserveren alleen maar minder voor onderhoud.'

Lees meer in het AD van vandaag.