Hitte wordt geleidelijk verdreven door forse regen- en onweersbuien

Het is vandaag voor de vierde dag op een rij tropisch warm, maar na vandaag koelt het eindelijk af. 

De thermometer kan vandaag weer 37 tot 39 graden aan gaan geven, met op veel plaatsen een zwoele zomeravond. Wel kan er vanmiddag op het heetst van de dag een lokale onweersbui tot ontwikkeling komen.

In de noordelijke provincies houdt de hitte dit weekend nog aan, terwijl in het zuiden ‘project afkoeling’ begint. Daar moet rekening worden gehouden met forse regen- en onweersbuien. ,,In het zuidwesten en later ook westen kan het door wind van zee een stuk sneller afkoelen. Rond zonsondergang is het in het binnenland nog zo’n 30 graden terwijl in Zeeland en Zuid-Holland de thermometer al gezakt is naar 20 tot 21 graden", meldt meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza.

Die tweedeling in het land komt door een duidelijke windsprong boven het land. Klaassen: ,,In het westen en zuiden van het land wordt de wind west tot noordwest en koele en vochtige lucht stroomt vanaf zee het land binnen. In het noorden en oosten blijft de wind juist pal oost en zien we nog de droge en warme lucht. Dit leidt tot grote verschillen in temperatuur.”

In het noorden en oosten wordt het 30 tot 33 graden terwijl het in het zuiden en westen 23 tot 25 graden wordt. ,,In De Bilt kan het zaterdag nog makkelijk 25 graden worden. De landelijk hittegolf zal dus in ieder geval met nog een dag verlengd worden. In het noorden van het land houdt de hittegolf ook zondag aan”, meldt Klaassen.

Volledig scherm
Een regenachtige dag op camping t Wolfsven in Mierlo. © ANP

Forse onweersbuien

In de loop van zaterdag kunnen forse onweersbuien ontstaan, waarbij in korte tijd tientallen millimeters water naar beneden kan komen. ,,We sluiten niet uit dat deze buien lokaal voor wateroverlast gaan zorgen”, zegt Klaassen.

Zondag verandert er in eerste instantie niet zo veel. Het zuiden blijft gevoelig voor regen- en onweersbuien terwijl in het noorden de zon nog schijnt en het weer erg warm kan worden. Later op de dag neemt ook daar wel de bewolking toe en mogelijk valt er later op de dag ook in het noorden een bui.

Gedaan met de hitte

Volgende week is het gedaan met de hitte en krijgen we een stuk aangenamere temperaturen. De maxima liggen tussen 20 en 25 graden en er zijn perioden met zon. Wel kan er zo nu en dan een bui vallen.