Volledig scherm
De hitte had minder doden tot gevolg dan in eerdere jaren. Foto ter illustratie © ANP

Hittegolf van dit jaar maakte minder slachtoffers onder ouderen dan in 2006

De bloedhete dagen in juli en augustus hebben weer hun tol geëist onder ouderen. Maar de hittegolven van dit jaar maakten beduidend minder slachtoffers dan de vorige keer, in 2006.

Als een van de eerste in Europa heeft het CBS cijfers beschikbaar over de impact van de extreme temperaturen. Tijdens de hittegolven in juli en augustus blijken er per week gemiddeld honderd mensen meer te zijn overleden dan in een normale zomer waarin zo’n 2600 mensen per week overlijden. Dit jaar waren er twee landelijke hittegolven: van 15 juli tot en met 27 juli en van 29 juli tot en met 7 augustus. In die periodes overleden gemiddeld 300 mensen minder dan in vergelijkbare hittegolven in 2006.

Vergeleken met twaalf jaar geleden gingen er dus aanzienlijk minder ouderen dood, constateert Marjolein Jaarsma, econoom bij het CBS. ,,In 2006 stierven er per week gemiddeld zo’n 400 mensen meer dan gemiddeld. Het zijn vooral de ouderen met een wat zwakkere gezondheid voor wie de hitte gauw te veel kan worden. De hoge sterfte zien we dan ook vooral terug bij de 80-plussers. Er stierven de afgelopen mensen dus meer mensen dan in een normale zomer, maar voorgaande hittegolven waren dodelijker.”

Quote

Het zijn vooral de ouderen met een wat zwakkere gezondheid voor wie de hitte gauw te veel kan worden

Bewustwording

Een verklaring voor de afname is er nog niet. Er is mogelijk meer bewustwording van wat te doen bij een hittegolf. Daarnaast was er dit voorjaar een lange koudeperiode met griep waarin veel zwakkere ouderen zijn overleden. Goed nieuws zou zijn als we met z’n allen inderdaad wat beter op kwetsbare ouderen in de in de buurt hebben gelet.

Het blijft lastig een oorzakelijk verband vast te stellen tussen hitte en sterfte, aldus een woordvoerder van het RIVM dat aan de basis stond van het Nationaal Hitteplan. ,,Je kunt kijken naar die griep van afgelopen winter. Daardoor zijn veel ouderen overleden. Dat zou een logisch verband zijn met dat er dan minder ouderen sterven in de zomer, maar dat kun je niet direct een hard maken." Het is wel een feit dat er in 2003 en 2006 warme zomers waren die hebben geleid tot juist het Nationale Hitteplan. ,,Laten we hopen dat het een rol heeft gespeeld, maar dat kunnen we niet bewijzen. Het is aannemelijk dat de media-aandacht tot meer bewustzijn heeft geleid.'' 

Quote

Het is aanneme­lijk dat de me­dia-aan­dacht tot meer bewustzijn heeft geleid

Naar nul

Rode Kruiswoordvoerster Iris van Deinse hoopt ook dat meer bewustzijn heeft bijgedragen aan de lagere sterftecijfers: ,,We zijn heel blij dat het minder mensen zijn dan eerder. Maar natuurlijk moeten we zorgen dat er uiteindelijk geen mensen doodgaan aan de hitte.”