Volledig scherm
In een tuin in Hoofddorp zoekt de bordercollie Finn verkoeling in een badje © Pim Ras Fotografie

Hitteplan in Nederland vanaf vandaag niet meer actief

Het hitteplan dat het RIVM 23 juli activeerde, is vanaf vandaag niet meer actief. Omdat het RIVM het plan heeft gedeactiveerd, heeft het KNMI ook direct code oranje en code geel ingetrokken. Het hitteplan van afgelopen dagen was niet het langst geldende hitteplan ooit; in 2010 duurde de waarschuwing twaalf dagen.

Ondanks de historisch hoge temperaturen van meer dan 40 graden was het hitteplan dat we net achter de rug hebben niet uniek. ,,Het was warm, maar dat heeft geen invloed op het hitteplan. Het plan treedt in werking als er een periode van aanhoudende hitte verwacht wordt en dat was ook nu het geval”, vertelt een woordvoerder van het RIVM.

Het hitteplan was wel ‘anders dan anders’, omdat het nu gold voor de héle bevolking en niet alleen voor kwetsbare groepen zoals ouderen. Maar ook dat was niet uniek. ,,Dit is in 2010 ook gebeurd.”

Het RIVM besluit samen met het KNMI of het hitteplan in werking wordt gesteld. De kans op aanhoudende hitte, met maximumtemperaturen boven de 27 graden, speelt hierin een belangrijke rol. Daarbij wordt rekening gehouden met de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid.

Het gezondheidsinstituut gaf vorige week ook een smogalarm af voor verschillende delen van het land. De luchtkwaliteit werd donderdag als ‘zeer slecht’ bestempeld, als gevolg van de vorming van ozon in de lucht. De ozonconcentraties waren volgens het RIVM op het hoogste niveau in zeker tien jaar. Vrijdagmiddag werden de grenswaardes in het zuiden van Nederland overschreden en daarom werd een alarm uitgestuurd. Op dit moment zijn de waardes weer gedaald. Op de website luchtmeetnet.nl kan de luchtkwaliteit in het hele land bekeken worden.

Zon met wolken

Vandaag is het eerst behoorlijk zonnig, maar er ontstaan geleidelijk stapelwolken. Het blijft op de meeste plekken wel droog, meldt Weerplaza. De temperatuur stijgt naar 23 tot 26 graden. Vanavond en vannacht is het veelal helder, lokaal kan een ondiepe mistbank ontstaan. De minima komen rond 13 graden uit.

Morgen begint de dag overal zonnig; het kwik loopt snel op naar zomerse waarden. In de loop van de dag ontstaan er stapelwolken, die misschien lokaal uitgroeien tot een bui. Vanaf woensdag is het 20 tot 25 graden met dagelijks kans op een bui.

 1. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”