Hobbyduiker maakt unieke beelden van levende octopus in Noordzee

VideoHij wist meteen dat het een bijzondere ontdekking was maar dat het zó speciaal zou zijn daar kan Mark Barto (50) uit Leiderdorp nog altijd niet bij. De hobbyduiker spotte afgelopen weekend een inktvisachtige voor de kust bij Callantsoog, maakte opnames van het beest en stelde later tot zijn grote verrassing vast dat hij er als eerste in Nederland in was geslaagd een kleine achtarmige octopus te fotograferen en filmen. 

,,Het is in één woord geweldig. Puur genieten", roept Barto enthousiast door de telefoon. Die staat roodgloeiend. ,,Volgens deskundigen van Naturalis (het nationaal onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit) werd nooit eerder een kleine achtarmige octopus levend gespot in de Noordzee. Vissers vinden af en toe wel dode exemplaren van deze inktvisachtige in hun netten en ze spoelen ook wel eens aan op het strand maar beelden van waren er tot nu toe blijkbaar niet."

De hobbyduiker, in het dagelijks leven adviseur bedrijfsvoering, maakte zijn unieke beelden zaterdag tijdens een duik in de buurt van het scheepswrak Emden 3. ,,Ik dacht in eerste instantie dat het een pijlinktvis was of een sepia die ik heel af en toe in het vroege voorjaar ook wel eens in Zeeuwse wateren zie maar die inktvisachtigen schieten meteen weg zodra je ze benadert. Deze zat heel rustig op de zeebodem en bleef ook zitten toen ik dichterbij kwam", zegt Barto terugblikkend. 

Hij had meteen door dat het een andere inktvisachtige moest zijn en filmde en fotografeerde het beest dan ook uitgebreid. ,,Het roodbruine exemplaar liet mij rustig mijn gang gaan, sprong af en toe een meter verder om daarna weer rustig te poseren voor mijn camera." 

Volledig scherm
De kleine achtarmige octopus. © Mark Barto

Eenmaal weer op de Lamlash, het duikschip waarmee Barto vanuit IJmuiden de Noordzee was op gegaan, toonde Barto de beelden trots aan zijn mededuikers. Die reageerden volgens hem jaloers. De opnames waren intussen automatisch geupload op de website van de stichting Brave Water Foundation. Die identificeerde de inktvisachtige als een kleine achtarmige octopus.

Zuignappen

Barto: ,,De biologen vroegen me hoeveel zuignappen het exemplaar aan zijn tentakels had zitten. Dat was heel moeilijk vast te stellen. Ik meende een dubbele rij zuignappen te zien wat zou betekenen dat het een achtarmige octopus was. Die komt in de Noordzee voor maar wordt amper nog waargenomen. Uiteindelijk bleek het een enkele rij zuignappen te zijn. Daarmee stond vast dat het een kleine achtarm was." 

De biologen reageerden enthousiast, de duikers zo mogelijk nog meer. ,,We hebben aan boord een klein feestje gevierd en zijn zondagmorgen toen het nog donker was - inktvissen zijn nachtdieren - het water weer in gegaan in de hoop de octopus opnieuw te spotten. Helaas. Ook zondagmiddag namen we het beest niet meer waar."

Daardoor is Barto nóg blijer met zijn opnames van de kleine achtarmige octopus. ,,Ik ben ook trots dat ik een stukje kennis heb kunnen toevoegen aan de mariene biologie", zegt de hobbyduiker. 

Ruige zee

Hij duikt sinds 2001. ,,Onder invloed van een collega die duikinstructeur is, besloot ik ook een duikcursus te volgen. Temeer omdat we dat jaar op familiebezoek zouden gaan naar Curaçao waar het prachtig duiken is. Sindsdien ben ik zwaar verslaafd. Al een jaar of vijf duik ik ook in de Noordzee. Meestal vanaf de Lamlash. Afgelopen weekend was de zee redelijk ruig. Daardoor moesten we redelijk dicht onder de kust blijven. Maar goed ook want anders had ik de octopus waarschijnlijk nooit gezien." 

Volledig scherm
© Mark Barto
Volledig scherm
© Mark Barto
Volledig scherm
© Mark Barto