Volledig scherm
© ANP

Hockeyclub waarschuwt leden niet alleen naar club te fietsen

De Amsterdamse hockeyclub Athena in Oost waarschuwt zijn jeugdleden om de komende tijd niet alleen van en naar de club te fietsen. Ook leden van omliggende sportclubs worden gewaarschuwd voor een groep jongeren die jeugdleden lastigvalt en berooft.

Afgelopen woensdagavond werden drie leden bestolen van hun telefoon en jas. De berovingen zijn een terugkerend thema bij de sportverenigingen op sportcomplex Voorland/Middenmeer, vooral op dagen dat het vroeger donker wordt. Dan zijn de fietsers op de slecht verlichte Radioweg, die van het sportpark richting Watergraafsmeer loopt, een makkelijk slachtoffer voor straatroof, zegt Athena-voorzitter Luc Spin. Dit keer was het zelfs op klaarlichte dag.

Taser

De drie jongens van Athena die woensdag beroofd werden, hadden net getraind en waren op weg terug naar huis. Een groepje jongens, niet ouder dan 15 jaar, bedreigde ze met een taser en beroofde ze van hun jas en telefoon.

Een van de jongens kon een foto en filmpje maken. Dat is overhandigd aan de politie, zegt Spin. ,,Die zit nu boven op de zaak. Afgelopen oktober wisten ze ook al een paar verdachten aan te houden. Het gaat om steeds dezelfde soort jongens met dezelfde handelwijze en achtergrond.” Hij heeft inmiddels ook aan de bel getrokken bij de gemeente. ,,De Radioweg is niet veilig. Dit kan zo niet langer. Het is tijd voor camera’s.’’

Veel clubs op het sportcomplex hebben inmiddels net als hockeyclub Athena een bericht op hun website gezet. Ze roepen ouders op om hun kinderen niet alleen te laten fietsen. Ook wordt de jeugd geadviseerd geen waardevolle spullen mee te nemen.