Hoe Albert Heijn-kuiken Albert het internet veroverde

Het klinkt als een raar experiment: het kopen van kwarteleieren bij de Albert Heijn om ze vervolgens uit te laten broeden tot kwartelkuikens. Sinds er in Drenthe zes kuikens uit één doos kwamen, zijn er steeds meer mensen met een 'kwartelwens'. Zo ook de Bloemendaalse Alwyn Wils, die met zijn trouwe kwartelkuiken Albert video's maakt voor YouTube.

Volledig scherm
Albert, net uit het ei © Still YouTube

Het kanaal van Alwyn - managementtrainer in het dagelijks leven - heeft binnen twee weken tijd bijna een half miljoen views op zijn video. Zo'n 11.500 mensen hebben zich inmiddels geabonneerd op de filmpjes van Albert.

Je kunt dus spreken van een flinke hit. ,,Maar dat was bij het publiceren van de video's niet de bedoeling hoor'', meldt de trotse kwartelpapa. ,,Ik vind het erg lastig dat dieren tegenwoordig als grondstof worden gezien, dus ik wilde met de filmpjes de schoonheid en de humor van de beesten laten zien. Dat Albert zich zou ontpoppen tot het beroemdste kwarteltje ter wereld, had ik natuurlijk niet verwacht''. Het eerste filmpje - dat gedeeld werd op een populaire facebookpagina - is al ruim 25 miljoen keer bekeken.

Zelf kwartels houden?

Voordat je naar de winkel rent om je eigen kwarteleieren en broedmachine te kopen, moet je eerst met een aantal dingen rekening houden. Alwyn: ,,Je moet begrijpen dat je veel ruimte nodig hebt voor een kwartel. Het liefst een kippenren. Ook heb ik geluk gehad met het eitje, want het kan lang duren voordat je daadwerkelijk een bevrucht eitje hebt. Mocht je het écht willen en het aankunnen, dan zijn er maar een paar dingen die je kunt doen: zorgvuldig verzorgen, voorzichtig met de eieren om gaan en boven alles geduld hebben."

Wonder
Volgens Alwyn is de geboorte van Albert een klein wonder. ,,De reis van de boerderij naar de winkel is lang, de temperatuur moet altijd goed zijn en de eitjes moeten met zorg behandeld worden. Ik zou persoonlijk zeggen dat de kans op een succesvolle bevruchting one-in-a-million is.''

Ondanks de lage kansen gaf de kwartelvader niet op en kocht medio januari een pak kwarteleieren bij de plaatselijke Albert Heijn. ,,Toen begon het echte werk pas: ik moest twee keer per dag alle eitjes zorgvuldig omdraaien in de broedmachine, de luchtvochtigheid in de gaten houden en letten op tekens van leven. En dat allemaal zonder bevestiging dat er daadwerkelijk een ei bevrucht was''.  

Op een gegeven moment hield Alwyn het niet meer en besloot de eitjes toch te inspecteren. ,,Toen gebeurde er iets magisch. Uit één ei hoorde ik heel zacht getik en gepiep. Geschrokken legde ik het eitje terug. Je mag ze tenslotte niet te veel storen.'' Nog geen week later kwam het dier uit het ei en wist Albert in razend tempo wereldberoemd te worden.

Volledig scherm
Quote

Al mijn hele jeugd heb ik wat met vogels. De kwetsbaar­heid van jonge eenden of zwanen, dat vind ik erg mooi.

Alwyn Wils

Kwartelcommunity
Maar daar eindigt het avontuur voor het duo niet. Het is de bedoeling dat Albert en Alwyn aan de wieg staan van een ware kwartel-community. Zo is er contact geweest met de Drentse Fiona, die nog geen maand geleden zes Albert Heijn-kwartels liet uitbroeden,  om een netwerk voor amateurbroeders te starten.

Alwyn: ,,Binnenkort ga ik met Albert langs Fiona om kennis te maken met haar kwartels. Ook daar verschijnt een video van. Er zit nog veel meer in de pijplijn: ik ga nu vooral heel veel video's voor YouTube maken''. Het is geen toeval dat Alwyn juist voor de vogel koos: ,,Al mijn hele jeugd heb ik wat met vogels. De kwetsbaarheid van jonge eenden of zwanen, dat vind ik erg mooi.''

Op de vraag of Alwyn denkt aan het adopteren van nog een kwartel, wordt voorzichtig geantwoord: ,,Albert blijft z'n hele leven bij mij. Ik ben dol op het dier, maar niemand kan leven zonder vrienden, dus wie weet?''

Bekijk het YouTube-kanaal van Albert en Alwyn