Volledig scherm
PREMIUM
© Dreamstime

Hoe drie sportvissers het slachtoffer werden van mist

Wat is er gebeurd met de verongelukte Brabantse vissers op de Oosterschelde? Alles wijst erop dat ze slachtoffer werden van een gevaarlijk natuurverschijnsel: mist. Gelukkig raken we dat verraderlijke weertype steeds meer kwijt.

Mist levert prachtige foto's op met mysterieuze contouren, die nooit zijn wat ze lijken. Bijgelovigen zien al eeuwen verschijningen in flarden mist: witte wieven, heksen en geesten die je voor altijd kunnen laten verdwijnen als je verdwaalt. Mist is synoniem voor gevaar.

Wie wil weten hoe gevaarlijk, moet in Breda zijn. Bij afslag Prinsenbeek vielen in 1972 dertien doden in een kettingbotsing op de A16. Een paar kilometer verderop was het in 1990 weer raak: acht doden nadat een vrachtautochauffeur in een mistflard was gereden en vol op de rem ging. Twee zware ongelukken waarbij automobilisten plots een fatale witte muur zagen opdoemen.

Ook afgelopen zaterdag lag er een dikke mistdeken over het land én het water. De Belgische sportvisser Danny Ketels vertelt op Omroep Zeeland hoe hij de drie sportvissers uit Heeze sprak voordat zij met hun bootje eropuit trokken. ,,Het zicht was minder dan tien meter'', zegt Ketels. Hij wilde met andere leden van zijn sportvisvereniging met vier boten gaan vissen bij Breezand. Een van die boten had een radar. ,,We hebben ze nog voorgesteld met ons mee te varen. Dan ben je nog net iets veiliger dan wanneer je alleen vaart.''