Volledig scherm
PREMIUM
In juli deed de politie in het onderzoek naar mogelijke witwaspraktijken door het Tito- en Dino-kartel een inval in onder meer dit pand aan de Haagdijk in Breda. © Mariëtte den Engelse

Hoe drugsmiljoenen neerdaalden in Breda

reconstructieJarenlang leken drugscriminelen miljoenen euro’s die werden verdiend met de smokkel van cocaïne wit te wassen in het centrum van Breda. Tot deze zomer, toen de politie een groot aantal invallen deed. Deze krant maakte een reconstructie op basis van Bosnische politiestukken.

Mirza G. (40) parkeert zijn zilvergrijze Mercedes, stapt uit en begroet de verslaggeefster. Trots toont de Bosnische zakenman zijn nieuwe pand aan de Haagdijk, in het centrum Breda. Het is het voorjaar van 2019 en hij is druk bezig met de verbouwing van zijn pand tot een shishalounge, een winkel en een privésauna. Er klinkt Bosnische muziek, klussers staan op steigers te schilderen en marmeren platen staan klaar om de muren mee te bekleden. In een ronde dj booth staat Mirza als een volleerd dj met zijn armen te zwaaien. Hij heeft er zin in.

Samen met zijn vrouw Rosita van D. (38) vertelt Mirza voor de camera van Omroep Brabant hoe hij als vastgoedinvesteerder loert op buitenkansjes. Dit voormalige café kon hij goedkoop op de kop tikken nadat bureau Bibob het eind 2018 sloot vanwege vermeende criminele banden. ,,Dan koop je het voor een mindere prijs. Je moet zelf zorgen dat het weer netjes wordt en dat het een goede naam terugkrijgt.” Hij glimlacht uitbundig.