Volledig scherm
© Mark Reijntjens

Hoe een Mocro-pion uit een modelgezin het zwarte schaap van de familie werd

Crimineel Nabil B. wierp zich dit jaar op als kroongetuige tegen de Mocromaffia. Dat leidde tot de liquidatie van zijn onschuldige broer. Voor het leven van andere familieleden wordt gevreesd. Wie is Nabil B.? En hoe werd hij het zwarte schaap van zijn familie? Een speurtocht door een hypergevoelige zaak.

Voor de deur van het beletteringsbedrijf van Reduan B. in Amsterdam Noord liggen bloemen. Iemand heeft er ook een flesje Texels bier achtergelaten. Het is een Hollands gebaar naar een slachtoffer van Marokkaanse ouders, maar niet onlogisch als je weet dat amateurvoetballer Reduan genoot van een biertje. En door zijn Utrechtse teamgenoten liefkozend ‘Willem’ werd genoemd.

Het is een week na de brutale liquidatie van Reduan B. In het Amsterdamse bedrijfspand zou B. een gesprek voeren met een sollicitant, vermoedelijk de 41-jarige Shurandy S. die afgelopen weekend werd gearresteerd. Tijdens dat gesprek trok S. vanuit het niets een vuurwapen uit zijn broekzak. De moord moet worden gezien als een vergeldingsactie tegen Reduans jongste broer Nabil (30), die als kroongetuige verklaringen heeft afgelegd over het (Neder-) Marokkaanse criminele milieu.

Quote

Alles kan leiden tot repercus­sies. We hebben het al moeilijk genoeg met het wegvallen van onze broer

Familielid

De moord op Reduan B., een hardwerkende man die zelf nooit met politie of justitie in aanraking is gekomen, schokt de Nederlandse rechtsstaat. Nooit eerder werd familie van een kroongetuige doodgeschoten. Voor de directe familie van Reduan en Nabil B. heeft de moord ingrijpende consequenties: justitie heeft hun broers en zussen in allerijl in veiligheid gebracht. ,,Een nachtmerrie”, zegt een van de familieleden, die deze krant op het hart drukt geen persoonlijke omstandigheden naar buiten te brengen. ,,Alles kan leiden tot repercussies. We hebben het al moeilijk genoeg met het wegvallen van onze broer.”

Die wens respecterend laten we de namen en functies van de broers en zussen B. achterwege. Maar één opvallende overeenkomst moet worden genoemd: behalve Nabil is iedereen goed terechtgekomen. Ze hebben gestudeerd, zijn ondernemer geworden of hebben een goede baan in het bedrijfsleven. Drie broers verhuren daarnaast vastgoed.

Modelgezin

Het is een knappe prestatie voor kinderen van Marokkaanse ouders die in de jaren 70 van Tanger naar Utrecht kwamen. Vader en moeder woonden eerst in de Prooststraat, vlakbij de Amsterdamsestraatweg. Toen die woningen eind jaren 80 tegen de vlakte gingen, kregen ze een sociale huurwoning in de Staatsliedenbuurt.

Buren noemen de familie B. een modelgezin. Vader werkte bij de Vrumona frisdrankfabriek. Hij gold als een strenge maar rechtvaardige ouder wiens kinderen het goed deden op school. Sommigen stroomden door naar de universiteit. Ook nakomer Nabil, die in 1987 geboren werd, was een vriendelijke en attente jongen. ,,Hij heeft mijn man twee jaar geleden nog geholpen met het bouwen van een tuinhuisje”, zegt een buurvrouw. ,,Een echte lieverd. Ik snap echt niet hoe dit heeft kunnen gebeuren.”

Qua schoolprestaties bleef Nabil achter bij zijn oudere broers en zussen. Hij kwam terecht op het vmbo in Zeist, een school met een weinig goede naam waar veel jongens belandden die elders van school waren gestuurd. Tussen die drop-outs was Nabil een van de gangmakers. Een goedgebekte jongen die accentloos Nederlands sprak en veel met zijn autochtone klasgenoten optrok. Hij was wars van drugs en wees jointjes en drank af. In 2004 haalde hij zijn diploma metaalbewerking, ondanks weinig talent voor dat ambacht.

De laatste jaren zagen klasgenoten Nabil veranderen. Hij trok steeds meer naar Marokkaanse jongens. In de Utrechtse wijk Overvecht, niet ver van zijn ouderlijk huis, raakte Nabil kennelijk bevriend met zware jongens in het criminele milieu. Zo ging hij om met Mohammed Razzouki, broer van de nu internationaal gezochte Said. Die wordt ervan verdacht met de al even zware crimineel Ridouan Taghi opdrachtgever te zijn van diverse liquidaties.

Quote

Hij keek altijd erg op tegen zijn oudere broers. Misschien dat het hem frustreer­de dat hij niet hun niveau haalde.

Vroegere klasgenoot

Crimineel milieu

Wat is de Mocro-oorlog?
De oorlog in de onderwereld, die in de volksmond de Mocro War is gaan heten, ontvlamde in 2012. Toen vond in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt een dubbele en zeer gewelddadige liquidatie plaats. Een criminele groep, voornamelijk bestaande uit criminelen van Marokkaanse en Antilliaanse afkomst, was uit elkaar gevallen door een ruzie over een partij van 200 kilo cocaïne. Die verdween in de haven van Antwerpen. Sindsdien zijn er meer dan dertig liquidaties gepleegd in de Amsterdamse en Utrechtse onderwereld.

Inmiddels bestaat deze oorlog ook niet meer uit deze twee kampen, en is het strijdveld diffuser geworden. Onlangs presenteerde het Openbaar Ministerie Nabil B. een kroongetuige, die 26 verklaringen heeft afgelegd over een reeks moorden in deze oorlog. Tegen twee vermeende kopstukken zijn internationale arrestatiebevelen uitgevaardigd.

In 2012 verscheen Nabil voor het eerst voor de rechter. Hij werd ervan verdacht samen met Mohammed Razzouki en Nabil F. een slachtoffer te hebben geslagen en getrapt. Bovendien hadden ze een bijtende vloeistof in zijn gezicht gespoten.

Mohammed Razzouki was toen al volop actief in het criminele milieu. Hij werd gepakt toen hij met drie anderen 194 kilo hasj had gestolen in Amsterdam. Het viertal reed met een snelheid van 215 km per uur over de A2 terug naar Utrecht, terwijl de politie een spectaculaire achtervolging inzette. Tijdens de vlucht werden pakketjes hasj uit de auto gegooid. Uiteindelijk werd het viertal, nadat de politie een paar keer op hen schoot, in Leidsche Rijn aangehouden.

Dat Nabil B. actief was voor de groep van Taghi en Razzouki blijkt uit het feit dat hij vorig jaar meehielp bij de voorbereidingen van een liquidatie op Khalid H. Nabil filmde het doelwit en gaf die informatie door aan de groep. Tot zijn verbijstering werd niet Khalid H., maar flatgenoot Hakim Chengachi doodgeschoten, toevalligerwijs lid van een bekende criminele familie. Chengachi en B. waren bekenden van elkaar. Emotioneel biechtte B. zijn aandeel op aan die familie.

Nabil B. bevond zich daarna in een onmogelijke situatie. Hij had zijn mond voorbijgepraat over de groep Taghi én een aandeel in de vergismoord op Chengachi. Represailles kon hij uit beide hoeken verwachten. Hij zag maar één uitweg en dat was overstappen naar justitie, met alle gevolgen voor zijn familie.

Hoe het kan dat vijf broers en zussen wel hun weg vinden in de maatschappij en één zwicht voor de zware misdaad? Een geëmotioneerde buurvrouw heeft er geen antwoord op. ,,Nabil was heel attent. Als ik met de kliko aan kwam lopen, zette hij die voor me weg en hij hielp me soms de boodschappen binnen dragen. Het is me een raadsel hoe dit vreselijke drama heeft kunnen gebeuren.”

Een vroegere klasgenoot noemt wel een mogelijk motief: ,,Hij keek altijd erg op tegen zijn oudere broers. Misschien dat het hem frustreerde dat hij niet hun niveau haalde. Uiteindelijk wil iedereen het maken en een dure Mercedes voor de deur zetten. Als je niet slim genoeg bent, doe je het op een andere manier.”

Opzienbarende incidenten:

Hoofd bij de shishalounge
Voor waterpijpcafé Fayrouz zien voorbijgangers in maart 2016 een afgehakt hoofd liggen. Het gezicht is naar de shishalounge gericht. Het blijkt te gaan om het hoofd van de 23-jarige Marokkaanse Amsterdammer Nabil Amzieb. Het is een luguber signaal in een onderwereldvete tussen twee groeperingen.

Moord op Martin Kok
De provocerende misdaadblogger en oud-crimineel Martin Kok wordt in december 2016 doodgeschoten voor zijn favoriete bordeel Boccaccio in Laren. Afgelopen maart wordt bekend dat de vermoedelijke schutter luistert naar de naam Zakaria A., alias de schietende pizzakoerier.

Vergismoord
Utrechter Hakim Chengachi wordt in januari 2017 doodgeschoten in de portiek van zijn flat, terwijl Khalid H. het werkelijke doelwit was. De vergismoord doet Nabil B. overstappen naar justitie. Hij was betrokken bij voorbereidingen van de liquidatie, maar was ook bevriend met Chengachi.

Helikopterbevrijding
Aan alles leek gedacht. Voor een ton was een Colombiaanse piloot ingehuurd. Met een gehuurde helikopter zou crimineel Benaouf A. uit de gevangenis worden gehesen. Maar de helikopterverhuurder ruikt onraad en schakelt de politie in. In oktober 2017 worden de mannen gepakt.

Journalist bedreigd
Sinds oktober 2017 staan politiebeveiligers Paul Vugts bij. De misdaadjournalist wordt bedreigd. Het heeft te maken met Vugts publicaties in onder meer zijn twee boeken over de Marokkaanse onderwereld.

  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.