Volledig scherm
PREMIUM
© Caspar Huurdeman

Hoe een paar miezerige blaadjes een zware trein tot stoppen dwingen

Dit zegt de wetenschapHet is herfst en dat betekent vallende bladeren. Ook op het spoor, wat voor de nodige vertraging kan zorgen. Hoe komt dat eigenlijk. En is er een oplossing?

Daar sta je dan op een guur perron, te wachten op een NS-trein die maar niet komt. De reden: herfstbladeren op het spoor. Het wekt bij vertraagde treinreizigers niet alleen ergernis, maar ook verbazing. Want hoe is het mogelijk dat een paar miezerige blaadjes een grote, zware trein tot stoppen dwingen?

„Het ligt niet zozeer aan de blaadjes zelf’’, vertelt Rob Goverde, hoogleraar Railway Traffic Operations & Management aan de TU Delft. „Het probleem is de pulp die ontstaat doordat treinen over de gevallen bladeren heen rijden. Hierdoor komt er een spekgladde laag op het spoor te liggen.’’

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”