Hoe ontwikkelt het coronavirus zich in jouw omgeving? Check het hier
videoEen applicatie die je in één oogopslag laat zien hoe het coronavirus zich in jouw buurt - of de plek waar je naartoe wilt - ontwikkelt? Die was er nog niet. Maar nu wel: Coronalocatie.
Coronalocatie laat een kaart van Nederland zien, met daarop oplichtende of uitdovende brandhaardjes, die symbool staan voor de mate waarin het virus op verschillende plekken in het land actief is. De tool is vanaf nu exclusief te raadplegen op de site en app van het AD en de regionale dagbladen van DPG Media, zoals De Gelderlander en het Brabants Dagblad.
De applicatie doet precies waar het coronadashboard van de overheid niet in slaagt, zegt bedenker en ontwikkelaar André van der Veen. ,,Het geeft je antwoord op de vraag: hoe zit het met corona in mijn eigen buurt? Wordt het erger, wordt het minder? Ik miste zo'n tool vanaf het moment dat het coronavirus in Nederland om zich heen begon te slaan. Toen ben ik hem maar zelf gaan ontwikkelen.”
Gebruik de zoekbalk in de kaart om jouw locatie op te zoeken
De applicatie werkt het best op desktop, op mobiel kan het laden enige tijd duren. Werkt de kaart helemaal niet op mobiel? Klik dan hier.
Situatie
Coronalocatie laat op elke plek in Nederland zien hoe het coronavirus zich de voorbije week ontwikkeld heeft. De gebruiker ziet die ontwikkeling van het virus in een straal van 2,5 kilometer om zich heen, niet belemmerd door geografische grenzen van bijvoorbeeld een gemeente of een veiligheidsregio. ,,Mensen hebben niet zoveel aan het aantal besmettingen per 100.000 mensen in hun veiligheidsregio", zegt Van der Veen. ,,Je wil gewoon weten hoe de situatie is waar je bent, of op de plek waar je naartoe gaat.”
Voor iemand die aan de rand van een bepaalde gemeente woont - neem Amstelveen-Noord - worden dus ook besmettingen in een buurgemeente - in dit geval Amsterdam-Zuid - meegenomen.
De applicatie maakt gebruik van de meest actuele besmettingscijfers per gemeente van het RIVM, gecombineerd met CBS-gegevens over de bevolkingsdichtheid van iedere plaats in Nederland.
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Corona-uitbraak
Neem een gemeente als Utrecht: daar zal Coronalocatie aan een dichtbevolkte wijk als Overvecht, waar veel flats staan, door die berekeningswijze meer coronabesmettingen 'toebedelen’ dan aan het dorpje Haarzuilens, waar maar amper 500 mensen wonen.
Dat klinkt natuurlijk best logisch, want in het drukke winkelcentrum van Overvecht is de kans groter dat je in het gedrang in aanraking komt met een coronapatiënt dan in de lommerrijke straten van Haarzuilens.
Maar wat als er in dat dorpje toevallig een flinke corona-uitbraak aan de gang is? ,,In dat geval klopt de informatie die je krijgt niet helemaal”, erkent Van der Veen het belangrijkste minpunt van Coronalocatie. ,,Maar hoe dan ook: je krijgt in 99 procent van de gevallen een betere en veel concretere indicatie dan je nu krijgt van de overheid.”
De ontwikkelaar doet om zijn applicatie te perfectioneren een hartgrondige oproep aan het RIVM: ,,Geef de informatie van het aantal besmettingen per postcodegebied vrij. Alleen de vier cijfers, zonder de letters. Dan breng je de privacy niet in gevaar, en geef je burgers wel de informatie die ze nodig hebben om beslissingen te nemen. In postcodegebieden met heel weinig adressen zou je er uit privacy-overwegingen nog voor kunnen kiezen om twee gebieden samen te voegen. Ik heb veel ervaring met dit soort gegevens, en ik weet dat het voor het RIVM een eitje is om de gegevens wel beschikbaar te maken.”
Van der Veen wijst op een fragment van een persconferentie van wereldgezondheidsorganisatie WHO. Daarin stelt WHO-directeur Mike Ryan dat iedere burger de juiste gegevens tot zijn beschikking moet hebben om te weten waar het coronagevaar dreigt, en waar niet. ,,Onze applicatie kan die informatie geven. Het is als een soort weerkaart, maar dan voor corona. Als je naar buiten gaat, wil je ook weten of het gaat regenen, of hoe warm het is. In deze tijd wil je ook weten hoe het met de coronabesmettingen zit.”
Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
In deze vakantielanden loop je de meeste kans op een ongeluk
De kans op een verkeersongeval met slachtoffers is het grootst in Duitsland, België, Oostenrijk en Portugal. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat. -
Vakantie met kleintjes
Vakantieleed: ‘Op dag drie gingen we plankgas naar huis’
Eindelijk is het moment daar: de zomervakantie! Lekker samen met de kinderen eruit, genieten van elkaar en de vrijheid. Maar dan blijkt alles tegen te zitten en kom je uitgeblust in plaats van uitgerust weer thuis. Deze week: Liesbeth Meijndert zat met twee zieke kinderen én noodweer op een Nederlandse camping. -
OM onderzocht of Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, informatie doorspeelde
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft onderzocht of advocaat Inez Weski informatie heeft gelekt in de strafzaak rond de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi, of dat zij een usb-stick de gevangenis in heeft gesmokkeld waar haar cliënt verbleef. Dat bleek vandaag tijdens de voorbereidende zitting in de strafzaak van Taghi's neef Youssef, die tevens als zijn advocaat heeft opgetreden en informatie zou hebben doorgespeeld. -
PREMIUM
Vertraging app: ‘Mensen zouden kunnen gaan denken: is er iets mee aan de hand?’
Nog steeds heeft de Eerste Kamer niet gedebatteerd over een wet die nodig is om de corona-app te lanceren. En ook een noodwet voor de aanpak van het coronavirus - waar het parlement zelf om vroeg - staat in wachtstand. -
PREMIUMInterview13
Kelly en Royce de Vries: ‘Afscheidsbrief is mooiste wat hij ons heeft achtergelaten’
Een jaar na de moord op Peter R. de Vries, zetten zijn zoon Royce en dochter Kelly de missie van de misdaadverslaggever voort. Ze duiken in de coldcasezaken waarvan hun vader de kans niet kreeg ze op te lossen. ,,Ik zeg meestal wel meteen: ik ben mijn vader niet.”
-
commentaar111
Dat uitvoeringsdiensten het werk niet aankunnen is gekmakend
Het kabinet zegt meer te willen doen om de koopkracht van huishoudens te stutten, maar het kan niet. De uitvoering kan het niet aan. Reden om van frustratie de haren uit het hoofd te trekken, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
Vrouwen die ziek werden bij DuPont, winnen zaak: ‘Ze namen loopje met onze gezondheid om winstbejag’
,,DuPont is zo rijk en machtig, maar daar hebben we gewoon van gewonnen.’’ Opluchting en ontlading, donderdagmiddag bij vijftien Dordtse vrouwen, allen oud-medewerkers van het chemiebedrijf aan de Baanhoekweg. -
Koken & Eten
Dit is waarom iedereen op Wimbledon aardbeien met slagroom eet
Wie aan Wimbledon denkt, denkt aan aardbeien. Met een flinke toef slagroom wordt het rode fruit al 145 jaar lang geserveerd op het Engelse tennistoernooi. Volgens experts zit er meer achter en beperkt de traditie zich niet alleen tot het evenement.