Volledig scherm
PREMIUM
© Cliff van Thillo

Hoe Peter (11) vijftig jaar geleden ademloos op het randje van zijn stoel zat

Dit weekend precies vijftig jaar geleden keek heel Nederland ’s nachts voor de buis naar de maanlanding. Ook journalist Peter Sierksma, toen 11 jaar, mocht opblijven. Hij voelde zich door zijn constante ademnood nauw verbonden met de astronauten.

Ik was te jong om de impact van die ene kleine grote mensenstap in de geschiedenis te bevatten. Te jong ook om alles een halve eeuw later in detail te kunnen navertellen. Maar oud genoeg om aan te voelen dat er die zomernacht van 20 op 21 juli 1969 meer gebeurde dan een maanlanding alleen. Iets dat mijn bewustzijn voortaan kleuren zou, mijn gemoed voor altijd zou bepalen.

  1. Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”