Volledig scherm
Daan en Anna waren afgelopen jaar het populairst © Thinkstock

Hoe populair was jouw naam in 2016?

UpdateDe namen Daan en Anna waren het afgelopen jaar het populairst onder jonge ouders. Dat blijkt uit cijfers van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Noah en Sem zijn onder jongens de nummer 2 en 3, terwijl bij de meisjes Emma en Tess ex aequo op 2 staan.

Met 681 keer prijkt Daan bovenaan de lijst met jongensnamen en stoot daarmee Liam van de troon. Die laatste naam werd het afgelopen jaar wel nog 532 keer gegeven. Met 665 keer wint Anna nipt van Emma en Tess, die allebei 664 keer werden gekozen. Emma was in 2015 nog de winnaar bij de meisjes.

Mohamed
De vierde plek in de top 10 van jongensnamen is eigenlijk voor de naam Mohamed, die maar liefst 658 keer voorkomt in de lijst. Vanwege de 11 verschillende schrijfwijzen haalt deze naam echter nooit de top 10 van de lijst en moet oer-Hollandse namen als Sem, Jesse en Luuk voor laten gaan.

Onderaan de lijst vinden we bijzondere namen die slechts één keer gegeven werden, zoals Baas en Farahilde. Ook blijkt er een groot verschil te zijn per provincie. Zo kozen Groningers het afgelopen jaar het vaakst voor Jesse en Sophie, terwijl Limburgers hun kinderen het vaakst Finn en Emma noemden.

Dit waren de populairste jongensnamen (top 10)

Dit waren de populairste meisjesnamen (top 10)

Hoe populair was jouw naam in 2016?

Het aantal keer dat een naam gekozen werd, vanaf 5 keer en vaker.

Populariteit per provincie

  1. Anorexiapatiënte (19) ligt al anderhalf jaar vastgebonden in bed in kliniek

    Anorexiapa­tiën­te (19) ligt al anderhalf jaar vastgebon­den in bed in kliniek

    Een 19-jarige anorexiapatiënte ligt al anderhalf jaar 24 uur per dag vastgebonden in een bed in een Nederlandse ggz-instelling. In een door haar gemaakt filmpje dat het tv-programma Zembla in bezit heeft, laat ze zien hoe ze met een ‘Zweedse band’ rondom haar middel, haar schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. De jonge vrouw, die met sondevoeding in leven wordt gehouden, ligt vast omdat ze een gevaar voor zichzelf vormt.