Hoe veilig is jouw gemeente? Bekijk het hier

Hoe veilig is het bij jou in de buurt? De Misdaadmeter laat zien hoe jouw gemeente ervoor staat. Bekijk het in de interactieve kaart hierboven. 

Mocht de kaart niet laden, klik dan hier.

Voor de Misdaadmeter is gebruikgemaakt van politiegegevens over 2018. De ranglijst van (on)veilige gemeenten komt tot stand op basis van aangiftes en meldingen van tien delicten: woninginbraak, inbraak in schuur, garage of tuinhuisje, diefstal uit of vanaf een auto, diefstal van auto of motor, zakkenrollen, bedreiging, mishandeling, straatroof, overvallen en vernieling.

Deze delicten worden per gemeente afgezet tegen het inwoneraantal. Daardoor tellen tien inbraken in een kleine gemeente zwaarder mee dan tien inbraken in een grote gemeente. Delicten worden daarnaast gewogen naar de impact voor het slachtoffer, gebaseerd op onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Een overval telt zo zwaarder mee dan zakkenrollen en een woninginbraak zwaarder dan een diefstal uit een auto.

De ranglijst kent dit jaar een stuk minder gemeenten dan voorgaande edities: waren er in 2017 nog 388 gemeenten, vorig jaar waren dat er al acht minder. Na gemeentelijke herindelingen per 1 januari van dit jaar heeft Nederland nog maar 355 gemeenten.  

Gemeenten met minder dan 5000 inwoners zijn niet opgenomen in de Misdaadmeter. Dit zijn de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog en de Gelderse gemeente Rozendaal. 

Volledig scherm
© AD
  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”