Hoe zag de intocht van de Sint er vroeger uit? Vanaf 1952 in beeld

Het is vandaag de 66e keer dat de intocht van Sinterklaas live op de Nederlandse televisie te zien is. In al die jaren vond de landelijke intocht elf keer plaats in Amsterdam, drie keer in Enkhuizen en Hoorn en verder in nog 42 plaatsen. 

LocalFocus zette de landelijke intochten sinds 1952 op de kaart en zocht het beeldmateriaal bij elkaar. (klik op de kaart om de video’s te bekijken)

Zeer waarschijnlijk vond de eerste intocht van Sint Nicolaas plaats in Venray in 1888. Sinds de jaren dertig wordt in Amsterdam jaarlijks een optocht voor de Sint georganiseerd. Van 1952 tot 1963 werd die uitgezonden op de nationale televisie. 1960 vormde een uitzondering: toen voer de Sint via de Rotterdamse haven ons land binnen. Omdat het ondenkbaar was dat een hoofdstedelijke goedheiligman Rotterdam aan zou doen, werd speciaal voor dat jaar een Rotterdamse Sinterklaas geregeld.

Grote wateren

Sinds 1963 komt de Sint ieder jaar in een andere Nederlandse plaats aan. Hij vindt het klaarblijkelijk makkelijker om via grotere wateren het land binnen te varen, zoals te zien is op de kaart. Drenthe mocht Sint Nicolaas dan ook maar één keer verwelkomen voor het oog van de nationale televisie: op 14 november 2015 in Meppel. Noord-Holland wordt duidelijk beter bediend: naast de elf intochten in Amsterdam en drie in Enkhuizen en Hoorn, waren er ook nog eens twee in Medemblik en in Monnickendam en deed de Sint Alkmaar, Volendam, Marken en Muiden aan.

Dit weekend is de provincie nog eens aan de beurt, als de intocht in Zaanstad plaatsvindt. Dat gebeurt op en rond de Zaanse Schans. Het was lange tijd onzeker waar Sinterklaas ons land binnen zou varen: begin maart had zich nog geen enkele gemeente zich bij de NTS gemeld als mogelijke gastheer voor de goedheiligman. Na een brandbrief van de omroep, die verantwoordelijk is voor de verslaggeving van het jaarlijkse evenement, keerde het tij en meldde onder andere Zaanstad zich.

Volledig scherm
Bij de intocht van 1988 in Haaksbergen.