Volledig scherm
Verwarde personen werden voorheen - vaak geboeid - in een politiebusje afgevoerd. Op steeds meer plekken komt daar een speciale ambulance voor in de plaats: de 'psycholance', zoals hier in Amsterdam. © Peter Valckx

Hoes: 13 duizend verwarde personen hebben dringend hulp nodig

Een 'harde kern' van zo'n 13.000 verwarde personen zorgt voor veruit de meeste overlast.  Voor het eerst is duidelijk dat de meeste zorgen over een relatief kleine groep gaan, constateert het landelijk schakelteam. Want in totaal krijgt de politie ruim 80 duizend meldingen in een jaar tijd. 

,,Zij lopen te schreeuwen op straat met een bierflesje in de hand, maken een hoop troep rondom hun huis, vergeten medicijnen in te nemen, hebben schulden of zijn verslaafd en mijden vaak zorg. Ze zorgen voor veel overlast, maar doen niets strafbaars en vallen tussen wal en schip'', licht Onno Hoes van het Schakelteam Personen met Verward Gedrag toe. Het schakelteam, dat erop toeziet dat gemeenten de hulp aan deze mensen beter organiseren, publiceerde gisteren een tussenrapportage. 

Volgens het rapport schiet de hulp nog altijd tekort. ,,De aanpak van gemeenten staat heel mooi op papier, maar als we doorvragen blijkt het allemaal nog niet zo goed geregeld. Deze kwetsbare groep mensen kan het niet hebben dat we nog dagen, maanden, laat staan jaren, achterlopen," constateert Hoes. 

Uit een nieuwe analyse over 2016 blijkt dat er zo'n 80 duizend meldingen binnenkwamen over 34 duizend verwarde personen. Hoes wil dat gemeenten prioriteit geven aan de harde kern van 13 duizend man. Per persoon moet gekeken worden welke hulp zij nodig hebben. ,,Maar eerst zoeken we uit welke  welke problematieken en regio's eruit springen. Dat is nu onduidelijk," zegt Hoes. 

Boetes

Het schakelteam is eigenlijk van plan 1 oktober te stoppen, maar staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis wil het daar nog eens over hebben, zei hij gisteren bij de overhandiging. Eerder deze week dreigde Blokhuis onder meer met boetes als de zorgverzekeraars de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg niet terugdringen. Mensen met autisme, persoonlijkheidsstoornissen en angststoornissen staan vaak meer dan veertien weken op een wachtlijst.