Hof beëindigt ‘inhumane’ plaatsing van meisje (15) in gesloten instelling: ‘22 uur per dag op kamer’
Het hof in Leeuwarden beëindigt de plaatsing van een 15-jarig meisje in een gesloten jeugdzorginstelling omdat het gaat om een ‘inhumane situatie'. Al meer dan een jaar zit ze naar haar zeggen 22 uur per dag op haar kamer en krijgt ze geen behandeling, met uitzondering van medicatie.
Dat meldt het hof woensdag in een door het meisje aangespannen beroep. Over het gedrag van het meisje bestaan volgens het hof al jaren forse zorgen. Er is sprake van een ‘heel angstig meisje’ dat dingen ziet en hoort die er niet zijn.
Vanuit die angst, zo schetst het hof, ontstaat agressie. ,,In al die tijd is het de professionals niet gelukt om haar in voldoende mate positief te keren.” Er waren meerdere incidenten waarbij ze verbaal en fysiek agressief was. Zo zijn meerdere groepsgenoten en begeleiders aangevallen.
Het meisje zit nu ruim een jaar op een afdeling die eigenlijk bedoeld is voor zeer korte observatie en stabilisatie van jongeren met een acuut veiligheidsrisico. De jeugdzorginstelling kan haar echter niet verder helpen en ze wacht nog steeds op een andere plek. ,,Tot op heden is geen passende behandelplek voor haar gevonden”, aldus het hof.
Eenzaam
In het arrest van het hof staat dat ze vele uren in eenzaamheid doorbrengt en nauwelijks onderwijs krijgt. Ook blijft basiszorg achterwege, zoals een bezoek aan de tandarts of orthodontist. ,,Het hof vindt dit een inhumane situatie.” De kinderrechter verleende eerder opnieuw een machtiging tot plaatsing in een gesloten instelling. Het meisje is daartegen in beroep gegaan.
De voor haar verantwoordelijke gezinsvoogd moet op korte termijn een passende vervolgplek voor het meisje vinden, heeft het hof besloten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM95
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
met Video
Grote brand op schip bij chemiepark in Farmsum onder controle
De grote brand die vrijdagochtend uitbrak op een schip in de buurt van het Chemie Park Delfzijl in het Groningse Farmsum is onder controle. Er zijn geen gewonden gevallen.Farmsum -
PREMIUM
Asielkinderen verwaarloosd in luxe hotel: ‘Criminelen staan gewoon voor de deur’
De een denkt aan zelfmoord, maar krijgt geen hulp. Anderen lopen rond met wonden, maar krijgen geen dokter te zien. Zestig gevluchte tieners kwijnen weg in een hotel in Oosterhout, blijkt uit onderzoek van deze site. ,,Ik heb traumatherapie nodig om te verwerken wat ik daar heb gezien.”Oosterhout -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUM177
Zelf je bakje meenemen naar de snackbar? Kwestie van wennen: ‘Je betaalt ook voor de verpakking van je tv’
Met je tupperwarebakje naar de snackbar of statiegeld betalen voor je milkshakebeker? Vanaf 1 juli betaal je een bedrag voor plastic wegwerpbekers- en maaltijdverpakkingen, bovenop de prijs voor je drinken of je maaltijd. Een kwestie van wennen, zeggen experts. „Bij een nieuwe tv betaal je ook voor de verpakking die eromheen zit.”
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
-
-
1587 arrestaties123
Straffeloos A12 bezetten leidt tot frustratie bij politie: 'Dan zijn we dus niet meer nodig’
Binnen de politie is grote frustratie ontstaan over het feit dat het blokkeren van de A12 in Den Haag zonder strafrechtelijke consequenties blijft. Het Openbaar Ministerie heeft besloten om de bijna 1600 aangehouden klimaatactivisten niet te vervolgen vanwege het ‘vreedzame karakter’ van de de demonstratie. ,,Dan hoeven we de volgende keer niet op te komen draven”, klinkt het cynisch uit de mond van een politieagent.Den Haag -
PREMIUM191
Populair bij bestuurders, gehaat bij veel inwoners: betalen per vuilniszak moet in steeds meer gemeenten
Om de hoeveelheid afval terug te dringen laten steeds meer gemeenten hun inwoners betalen voor iedere vuilniszak die ze inleveren. Experts zijn echter verdeeld over de milieuwinst. Op veel plaatsen weigeren burgers namelijk mee te werken: ze zetten hun afval expres naast de container of dumpen het in buurgemeenten.