Volledig scherm
Leden van motorclub Hells Angels omhelzen elkaar. © EPA

Hof stelt ontbinding Hells Angels uit: motorclub mag hoger beroep afwachten

De Hells Angels hoeven, anders dan de rechtbank Utrecht vorig jaar besliste, niet direct te worden ontbonden. Het gerechtshof in Arnhem stelt dat de uitvoering van die beslissing wordt uitgesteld zolang er nog geen vonnis is in hoger beroep. De motorclub mag het beroep dus afwachten. 

De rechtbank Utrecht verbood in mei vorig jaar, via een civiele procedure, motorclub Hells Angels in Nederland. De Nederlandse tak werd ongeacht een hoger beroep per direct ontbonden en verboden, de wereldwijde organisatie mag niet meer actief zijn in Nederland.

Volgens de rechtbank heeft de motorclub een ‘geweldscultuur’ die ‘kenmerkend en structureel’ is en die de club kan worden aangerekend. ,,De organisatie Hells Angels is een gevaar voor de openbare orde”, aldus de rechtbank. De motorclub gaf aan tegen het verbod in beroep te gaan.

Ontbinding onherroepelijk

Het gerechtshof benadrukt dat het uitstel van de ontbinding geen consequenties heeft voor het uiteindelijke vonnis. De ontbinding van de motorclub is volgens het hof niet terug te draaien als in hoger beroep een ander vonnis valt. Het vermogen van de vereniging zou bijvoorbeeld worden vereffend, wat onherroepelijk is.

Ook voor de leden van de Hells Angels heeft het vonnis van de rechtbank al gevolgen. Sommigen zijn ontslagen of op non-actief gezet omdat ze lid waren van een organisatie die volgens de rechtbank geweld faciliteerde en verheerlijkte. De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep is op 26 mei.

Wereldprimeur

De uitspraak van de rechter vorig jaar was een wereldwijde primeur. In geen ander land ter wereld geldt nog een totaalverbod op de omstreden motorclub. In andere landen, waaronder Duitsland, zijn lokale chapters van de Hells Angels wel verboden, maar de club zelf is dat niet.

De verdediging voerde toen aan dat de Hells Angels als club niet in zijn geheel verboden kon worden, omdat er geen centrale aansturing is. De regie zou bij de verschillende lokale afdelingen liggen, en niet bij een overkoepelend bestuur. De rechter was het daar niet mee eens.

‘Gaan vrolijk verder’

Ook No Surrender en Satudarah werden door de rechter verboden. Hoogleraar Jan Brouwer, dé expert op het gebied van motorbendes, was een van de criticasters op het verbod. Agenten zouden aan het verbod ‘niets hebben’. ,,Dat zie je bij Satudarah ook: die zijn nu lid van een club die net anders heet en gaan vrolijk verder.’’

Een eerdere poging van het Openbaar Ministerie om de motorclub verboden te krijgen,  tien jaar eerder, strandde. Motorclub Hells Angels werd in 1948 in de Verenigde Staten opgericht door vooral oud-militairen. Ongeveer veertig jaar geleden kwam de club officieel naar Nederland.

 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.
 3. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”