Volledig scherm
Galeriehouder Michiel van Eyck biedt Hitlers 'Mein Kampf' te koop aan in zijn kunstgalerie The Totalitarian Art Gallery. © anp

Hoger beroep om verkoop 'Mein Kampf' in galerie

Het Openbaar Ministerie  in Amsterdam heeft vrijdag hoger beroep ingesteld tegen de beslissing van de rechtbank de eigenaar van een Amsterdamse galerie die Hitlers 'Mein Kampf' verkocht niet te straffen. Het OM meent dat een principiële uitspraak van een hogere rechter belangrijk is in deze zaak.

Boete

Het OM eiste een geldboete van 1000 euro waarvan 500 euro voorwaardelijk tegen de Amsterdamse galeriehouder. De rechter oordeelde onlangs dat het verkopen van Hitlers boek weliswaar strafbaar is, maar dat veroordeling in strijd is met artikel 10 uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.

Beledigend
Het OM verklaart: ,,Het boek 'Mein Kampf' bevat uitlatingen die beledigend zijn over Joden en daarnaast aanzetten tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden. Het boek verspreiden door het te verkopen of in voorraad te hebben voor de verkoop, is strafbaar als de verkoper weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat het boek beledigend is over en aanzet tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden." 

Doel verkoop
Het is naar het oordeel van het OM strafbaar op grond van artikel 137e in het wetboek van Strafrecht, als het boek in voorraad wordt gehouden voor de verkoop of wordt verspreid door het te verkopen. Volgens dit artikel is het wel strafbaar als het boek dan verkocht wordt met een ander doel dan 'zakelijke berichtgeving' zoals wetenschappelijke doelen. 

Voorlichting
Met de verkoop van het boek heeft de Amsterdamse verkoper volgens het OM geen voorlichting over discriminatie of feitelijke informatie over discriminatie willen geven. Daarnaast is het boek ook niet verspreid voor journalistieke berichtgeving of als een verantwoord wetenschappelijk bericht, zegt het OM.

  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.