Volledig scherm
© anp

Hoger beroep Zwarte Piet in oktober

De Raad van State houdt op 16 oktober zitting in het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam over Zwarte Piet. In november, ruim op tijd voor 5 december, is het de bedoeling dat de hoogste bestuursrechter van Nederland een uitspraak doet, maakte de Raad van State in Den Haag woensdag bekend.

Volledig scherm
Burgemeester Eberhard van der Laan op 3 juli tijdens een persconferentie na de uitspraak van de bestuursrechter over de sinterklaasintocht. Hij beraadt zich op de mogelijkheid om tegen deze uitspraak in beroep te gaan bij de Raad van State. © anp

De hoogste bestuursrechter doet doorgaans ongeveer 9 maanden over een uitspraak, maar in dit geval zal de zaak volgens woordvoerder Pieter-Bas Beekman 'met voortvarendheid' worden opgepakt. De Raad van State heeft de mogelijkheid zaken vlugger te behandelen als er een urgente reden is. 'Het grote maatschappelijke belang' van het Pietendebat is volgens Beekman zo'n reden.

In beroep gaan
Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam tekende zondag beroep aan tegen de beslissing van de Amsterdamse rechtbank dat hij de vergunning voor de sinterklaasintocht van 2013 opnieuw moet bekijken. Van der Laan had zorgvuldiger moeten zijn bij de verstrekking van de vergunning en beter naar de grieven van de tegenstanders van Zwarte Piet moeten luisteren, concludeerde de rechtbank.