Volledig scherm
Joris, Tristan en Michael (v.l.n.r) hebben het goed voor elkaar in hun 'Tuinhuis'. © Thierry Schut

Hokkencultuur: Van 'zuipkeet' tot belangrijke sociale functie

Het aantal hokken in Westland mag dan sterk afnemen, het imago van deze keten voor jongeren verbetert. Stonden ze vroeger vooral bekend als plekken waar minderjarigen veel alcohol naar binnen smokkelden en nuttigden, vandaag de dag staat vooral de sociale functie van de hokken centraal.

Quote

Of we nou pubers zijn of volwasse­nen, het doel blijft hetzelfde

Michael

Bij een knisperend haardvuurtje tikken Joris, Tristan en Michael een paar biertjes weg. Dit 'Tuinhuis', zoals zij het hebben genoemd, is hun plek. Hun eigen hok.

,,Vroeger, toen we 14 waren (negen jaar geleden, red.) zaten we hierboven," vertelt Joris, de gastheer van het hok in 's-Gravenzande. ,,Het was een kleine, schuine zolder. Maar we zijn letterlijk groter geworden. We konden er niet meer rechtop staan. En daarbij werd het er in de winter heel koud. Plaats voor een kachel was er op die krappe zolder eigenlijk niet. Beneden hebben we alle ruimte. Mijn moeder wilde wel dat het er netjes uitzag. Daarom hebben we het gezellig gemaakt. Er kwam een haard in, een houten bar en plek genoeg om te staan zonder je hoofd te stoten."

Voetbal kijken
Al zijn de mannen langer en ouder geworden, de gezelligheid in hun hok is onveranderd. Michael: ,,Of we nou pubers zijn of volwassenen, het doel blijft hetzelfde: samen zijn met je vrienden. Hier kunnen we tot in de vroege uurtjes met elkaar praten, voetbal kijken en soms spelen we zelfs een potje Risk."

Het brave karakter dat de jongens van het Tuinhuis zelf zeggen te hebben, staat in schril contrast met het imago dat Westlandse hokken in andere delen van het land hebben. In mei riep staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) gemeenten in een brief nog op om strenger op te treden tegen de 'drankhokken'. ,,Want het alcoholgebruik onder jongeren kan in deze keten zorgelijk zijn,'' stelde hij toentertijd. ,,Een totaal verkeerd beeld," vindt Joris. ,,Ja, we drinken wel een paar biertjes. Maar alcoholmisbruik komt volgens mij echt maar in één op de honderd hokken voor. De hokkencultuur is veel vriendelijker dan de meeste Nederlanders denken. Westlanders weten dat al, de rest van Nederland moet misschien nog overtuigd worden."

Langzaam maar zeker verbetert het imago van hokken in Westland. Dat bevestigt de gemeente die de verschuiving voor een deel toeschrijft aan de invoering van het certificaat voor Westlandse hokken. Sinds 2010 kunnen vriendengroep een keurmerk voor hun hok aanvragen. Zo'n twintig hokken dragen nu de titel 'Gouden Hok' ,,Met het certificaat komen ook huisregels, die maken jongeren bewust van risico's. In die zin hebben ze een positieve invloed op gedrag. Commerciële hokken zijn niet toegestaan. Die hokken worden gesloten," laat een woordvoerder weten.

Lees het hele artikel in AD/Haagsche Courant, editie Westland van dit weekend.

Aantal hokken neemt in Westland gestaag af

Werd hun aantal enkele jaren geleden nog geschat op 200 tot 250, vandaag de dag staan in Westland nog nauwelijks meer dan 40 hokken.

Het woord 'hok' betekent voor Westlanders in veel gevallen iets heel anders dan in de rest van Nederland. Groepen jonge vrienden komen er bij elkaar in hun eigen stukje schuur, kas, garage, zolder of in een uitzonderlijk geval zelfs een caravan om te ontspannen, te kletsen en te drinken.

Maar het aantal hokken in Westland is fors aan het afnemen. In de hoogtijdagen van het fenomeen - met name de jaren '80 en '90 - werd het aantal geschat op 200 tot 250. Westland weet vandaag de dag nog van het bestaan van zo'n 40 hokken.

Samenvoeging
Een oorzaak voor de afname is volgens de gemeente de schaalvergroting van de glastuinbouwbedrijven. ,,Als meerdere bedrijven worden samengevoegd tot één groot bedrijf, dan zijn er minder plekken om een hok te hebben," laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Sinds 2010 doet de gemeente hard haar best om ook de veiligheid van hokken te waarborgen. Wie wil, kan het keurmerk Gouden Hok aanvragen. ,,Gecertificeerde hokken zijn brandveilig en bouwtechnisch in orde. Ook het feit dat er huisregels zijn - met betrekking tot alcohol bijvoorbeeld en de mate van toezicht - en dat belangrijke alarmnummers duidelijk zichtbaar zijn opgehangen, heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de toegenomen veiligheid van dergelijke plekken," aldus de gemeente Westland.