Holland House scoort op Mobile World in Barcelona

TechnologieVoor het eerst staat de BV Nederland dit jaar met eigen paviljoens op 's werelds toonaangevende techbeurzen: de CES in Las Vegas en deze week op het Mobile World Congress te Barcelona. Heeft dat zin? ,,Alleen is dit voor mij onbetaalbaar."

Quote

Mobile World wordt elk jaar groter en groter. Als Nederland moeten we daar gewoon bij zijn, vond ik.

Danny Frietman, inititiator Dutch Pavilion
Volledig scherm
Drukte op het Dutch Pavilion in Barcelona © AD/DB
Quote

Voor ons heeft dit paviljoen zijn waarde al op de eerste dag bewezen

Steven van Zanen, BroadForward

Alle begin is lastig. Waar België, Canada, China, Korea, Groot-Brittannië en andere landen dicht bij elkaar in de buurt staan, bevindt het Nederlandse paviljoen zich in een uithoek van hal 6. Als nieuwkomer moet het Dutch Pavilion achteraan aansluiten van de organiserende GSMA, de brancheclub waar 800 providers en 300 andere telecombedrijven bij aangesloten zijn.

Initiator Danny Frietman maalt er niet om, want verder kan het 120 vierkante meters grote onderkomen zich in alle opzichten met de concurrentie meten. Al jaren organiseert de Haagse telecomondernemer een Nederlandse borrel tijdens Mobile World Congress, 's werelds grootste telecombeurs die jaarlijks ruim 100.000 bezoekers en ruim 2.000 bedrijven trekt. ,,Dat event werd groter en groter, toen ben ik gaan lobbyen bij de overheid. Als BV Nederland moeten we hier zijn." 

Frietman heeft een punt, want steeds meer landen en zelfs regio's - onder meer Duitse deelstaat Nord Rhein Westfalen en Quebec geven de laatste jaren acte de présence - en profileren zich als telecommekka. ,,Nederland kon niet achterblijven."  

Wereldklasse
Gelukkig bieden de ministeries van Economische Zaken en BuZa een luisterend oor. Holland-promotie is in, deze kabinetsperiode was er een record van 100 handelsmissies. En dus participeert de overheid volgaarne. Ook de gemeente Den Haag biedt de helpende hand.

Gevolg is dat Nederland voor het eerst sinds 2007 weer van de partij is op Mobile World. Een maand eerder was er ook al een eerste paviljoen bij de CES-gadgetbeurs in Las Vegas, met dank aan de StartupDelta van prins Constantijn en de overheid.

Het Dutch Pavilion blijkt een schot in de roos, elke dag is het razend druk. Bij de officiële start maandagmiddag is het zelfs afgeladen. Het bier vloeit rijkelijk. Frietman glimt als KPN-baas Eelco Blok het paviljoen inwijdt, samen met de Nederlandse ambassadeur en Haagse wethouder Saskia Bruines. ,,Ik ben ongelooflijk trots dat wij hier als Nederland weer zijn", speecht Blok. ,,De telecomnetwerken zijn bij ons van wereldklasse, we hebben echt iets te bieden." 

Verder lezen na de foto(s)