Volledig scherm
Richard E. zette een foto van zichzelf tijdens een van de 'ambulanceritjes' op Facebook. Nu heeft hij bekend. © Facebook

Hollanders bekennen drugssmokkel in ambulances

Twee van de vier Nederlanders die in Engeland terechtstaan voor het smokkelen van grote hoeveelheden cocaïne in tweedehands ambulances, hebben schuld bekend. Het gaat om Richard E. (de man die zich vermomd als ambulancebroeder brutaal op Facebook zette) en hoofdverdachte Olof S. De andere twee, Leonardus B. en Dennis V., houden vol van niks te hebben geweten.

Volledig scherm
Het wagenpark van de smokkelaars zoals de politie in Noord-Holland het aantrof. © Politie Noord-Holland

De bekentenis van Olof S (37) en Richard E (50) komt vlak voor de start van de rechtszaak tegen de vier, die dinsdag begint in Birmingham. Zolang je zelf geen schuld bekent, bepaalt in Engeland een jury of je schuldig of onschuldig bent. Dat stadium kunnen S. en E. nu overslaan. Hun hoop is dat hun bekentenis tot strafvermindering leidt. De rechter zal over een paar weken uitspraak doen.

Heterdaad
Het viertal Noord-Hollanders zou meer dan een jaar lang hun drugslijn van Nederland naar Engeland hebben onderhouden, via oude ambulances. In juni werden ze op heterdaad betrapt in het Engelse Smethwick met een ambulance waarin 270 kilo drugs (vooral cocaïne) was verstopt. De straatwaarde bedroeg meer dan 50 miljoen euro.

Douane
In Nederland werden in juni van dit jaar onder meer tien ambulances en een ambulancemotor in beslag genomen. De vier gebruikten de oude ambulances omdat ze daarmee geen enkele argwaan wekten en makkelijk voorbij de Britse douane kwamen. Juist omdat Engeland nog grenscontroles kent, leveren harddrugs daar op straat veel meer op.