Holleeder wilde nooit gangster worden maar, ‘spijt hebben is niet realistisch’
Willem Holleeder heeft vrijdag in de slotfase van het strafproces tegen hem een tipje van de sluier opgelicht over zijn persoonlijke leven. ,,Ik heb nooit gangster willen worden”, zei hij onder meer. Maar spijt van zijn vroegere misdaden, zoals de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken (in 1983), vindt hij ‘niet realistisch’.
Vast onderdeel van een proces is de bespreking van de persoonlijke omstandigheden van een verdachte. Een persoonlijkheidsonderzoek heeft Holleeder (63) nooit zien zitten. ,,Ik heb daar geen vertrouwen in”, zei hij, in een toelichting op zijn consequente weigering op dat punt.
Holleeder verblijft al jaren in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, in voorarrest. Hij staat in hoger beroep terecht voor het geven van een reeks moordopdrachten. De rechtbank heeft hem hiervoor levenslang opgelegd. Holleeder ontkent categorisch. ,,Ik ga mijn eigen pad, maar ik ben niet iemand die opdracht geeft voor liquidaties. Wel iemand die een vechtpartij kan hebben. Ik ben een bullebak, een jongen van de straat, opgegroeid in de Jordaan. Je moest voor jezelf opkomen, een beetje schreeuwen. Maar daar zit geen kwaad in.”
Holleeder meent dat zijn opvoeding bepalend is geweest voor de man die hij is geworden. ,,Ik heb geen gemakkelijke jeugd gehad, ik werd iedere dag door mijn vader in elkaar geslagen. We hadden geen geld. Natuurlijk zou ik dit pad niet willen bewandelen. Tegen kinderen zeg ik altijd: ga nooit zo doen als ik, doe het niet. Als ik de gelegenheid en de mogelijkheid had gehad het anders te doen, had ik hier niet gezeten.”
Ik kan mijn zoon niet zien. Dat is heel moeilijk, maar ik accepteer het
Geen contact
Vanuit de EBI heeft Holleeder geen enkel contact met de buitenwereld. Hij ontvangt geen bezoek, belt niet en beantwoordt geen post. Op de vraag of dat niet enorm eenzaam is, reageerde hij: ,,Daar heb ik geen last van. Ik ben best hard voor mezelf. De dingen zijn zoals ze zijn.”
Het totale gebrek aan contact met zijn kinderen maakte wel emoties bij Holleeder los. ,,Ik kan mijn zoon niet zien. Dat is heel moeilijk, maar ik accepteer het.”
In 2007, kort na de start van een eerder strafproces (over afpersingen), kreeg Holleeder ernstige hartproblemen. Zijn leven hing geruime tijd aan een zijden draadje, artsen voorspelden dat hij twee tot hooguit vijf jaar te leven zou hebben. Holleeder: ,,En nu is het veertien jaar. Ik leef nog.” Hij moet dagelijks een grote hoeveelheid medicijnen slikken en wordt elke zes maanden gecontroleerd.
Op 24 november begint het Openbaar Ministerie aan zijn slotbetoog, dat moet uitmonden in de strafeis. Mogelijk dat op 22 november nog een getuigenverhoor plaatsvindt. De uitspraak van het hof staat gepland voor volgend jaar juni.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
Willem Holleeder na getuigenis zus: ‘Het gaat Astrid alléén om geld’
Anderhalve dag had Willem Holleeder gedurende het verhoor van zus Astrid aantekeningen gemaakt. Driftig soms. Eenmaal aan de beurt, had hij nauwelijks vragen. Wel een litanie. -
Podcast Politiek dichtbij
De ‘oorlogsheld’ Zelenski heeft ook een heel duister kantje
Hoe zat het nou met die sms’jes van Rutte op die stokoude Nokia 301, wilde de Tweede Kamer weten deze week. Helderheid kwam er niet, want met het wantrouwen tegen de premier, de richtlijn én de archiefwet loopt er van alles door elkaar. Ondertussen verscheen een pikant boek over president Zelenski dat ook de schijnwerper zet op zijn duistere verleden, hoezeer hij momenteel ook in de smaak valt bij westerse politici. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Deken over gesprek met neef Taghi: ‘Indringend gesproken of het verstandig was Ridouan bij te staan’
De deken van Gelderland heeft in een artikel van Het Advocatenblad voor het eerst gereageerd op de aanhouding van advocaat Youssef Taghi, de neef van Ridouan Taghi. In het artikel zegt zij dat ze indringend gesproken met hem heeft gesproken over de vraag of het verstandig zou zijn op te treden voor zijn neef.
-
Einde van het gezinsbusje: waarom de nieuwe Renault Scenic totaal anders wordt
Ook Renault stopt met het maken van gezinsbusjes. De komende generatie van de Scenic, waarvan het merk vandaag een voorbode heeft onthuld, wordt niet langer een zogenoemde MPV (Multi Purpose Vehicle) met bovengemiddeld veel ruimte. De opvolger gooit het over een heel andere boeg, en daar heeft het Franse merk goede redenen voor. -
PREMIUMMet video
Doorbraak in onderzoek naar dood van Sedar Soares (13): politie trekt ‘verdrietige conclusie’
Een doorbraak in het onderzoek naar de dood van Sedar Soares (13): het Rotterdamse jongetje is negentien jaar geleden niet omgebracht vanwege een sneeuwbal, maar blijkt te zijn geraakt door een verdwaalde kogel. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.