Foto ter illustratie. Schoonmaaksters dweilen de vloer van Museum Auschwitsch met op de achtergrond een foto van de aankomst van een transport met uit Nederland afkomstige Joden bij vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. Schoonmaaksters dweilen de vloer van Museum Auschwitsch met op de achtergrond een foto van de aankomst van een transport met uit Nederland afkomstige Joden bij vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. © ANP

Holocaust Museum Amsterdam weert Auschwitz-foto's

Het afplakken van vier foto's uit Auschwitz op de tentoonstelling De Jodenvervolging in foto's in het Holocaust Museum in oprichting, heeft geleid tot een controverse tussen de gastcuratoren en het museum in Amsterdam. Het betreft beelden die worden beschouwd als het duidelijkste fotografische bewijs van de Holocaust, schrijft De Volkskrant.

De foto's, die door de Griekse concentratiekampgevangene Alberto Errera zijn gemaakt n 1944, tonen het moment waarop ontklede vrouwen naar de gaskamers gaan en de verbranding van stapels lijken.
De gastcuratoren Erik Somers en René Kok van het instituut voor oorlogsdocumentatie, holocaust- en genocidestudies NIOD beschouwen de vier foto's - die uniek zijn omdat ze de enige zijn waarop de massavernietiging in Auschwitz daadwerkelijk is te zien - als het logische sluitstuk van de expositie, waarin het lot van de Joden in de Tweede Wereldoorlog aan de hand van foto's wordt verteld.

Bij de inrichting van de expositie laaide de discussie volgens de Volkskrant echter op over de vier foto’s. Het Nationaal Holocaust Museum is in oprichting en maakt onderdeel uit van het Joods Cultureel Kwartier (JCK). Dat JCK had twijfels geuit bij het tentoonstellen van de foto’s, onder meer vanwege de respectloze wijze waarop met de doden is omgegaan. Ook vroeg het museum zich af of de foto’s niet te gruwelijk waren. Daarnaast maken zij deel uit van een langdurige enquête onder bezoekers naar de vraag of, en zo ja welke beelden te zien moeten zijn in de permanente expositie in het nieuwe Holocaust Museum, dat medio 2022 wordt geopend. 

Er is besloten de foto's af te plakken. De tentoonstelling liep overigens al sinds begin van dit jaar.

In de Universiteit van Nederland gaf historicus Bart van der Boom een college over het ontstaan van de gruwelijke vernietigingskampen: