Volledig scherm
© thinkstock

Homogeweld vooral door blanke man

Vooral jonge autochtone mannen stellen zich agressief op tegen homo's en lesbiennes. Dat blijkt uit het rapport 'Antihomogeweld in Nederland' van de Nationale Politie. Gemiddeld wordt er drie keer per week aangifte gedaan van geweld tegen homo's.

Door het onderzoek is er voor het eerst een landelijk beeld van de aard en omvang van geweld tegen homoseksuelen. Kai Jonas van de Universiteit van Amsterdam is blij met het onderzoek, vooral omdat een van de 'hardnekkigste mythes' rond het antihomogeweld kan worden ontkracht.

In de beleving van de maatschappij én de homomannen vormen 'vooral 16-jarige Marokkaanse jongens op een scooter' het spreekwoordelijke gevaar, weet Jonas. 'En dat blijkt dus niet altijd waar.'

  1. Verdwenen studente Tanja Groen (18) mogelijk in leeg graf gelegd, grote operatie op begraafplaats
    VIDEO

    Verdwenen studente Tanja Groen (18) mogelijk in leeg graf gelegd, grote operatie op begraaf­plaats

    Tanja Groen (18) is op de avond van haar verdwijning in 1993 mogelijk vermoord en in een al gedolven graf gelegd. Dat zegt Peter R. de Vries, die de familie bijstaat, tegen deze nieuwssite. ,,Het scenario is dat ze op de avond dat ze verdween is vermoord en door de dader in een vers gedolven graf is gelegd, waar de volgende dag een kist in is gegaan met een overledene en het graf is dichtgegooid”, zei De Vries. Hij is aanwezig bij de opgraving op het kerkhof aan De Beente in Maastricht.