Volledig scherm
Van een achterafplekje naar een A1-locatie: het homomonument nu aan de rand van de Koekamp. © AD/Frank van Rossum

Homomonument alsnog op mooie plek

De bouwhekken staan er nog omheen, maar nu al komt het Haagse Homo- monument goed tot zijn recht op de nieuwe plek aan de rand van de Koekamp.

Op aandringen van COC Haaglanden, dat steun kreeg van vooral D66 en VVD, heeft de gemeente een nieuwe locatie gezocht. Opmerkelijk is dat het monument, waarvoor het COC in 1985 begon te ijveren, oorspronkelijk op het Malieveld of in de directe omgeving hiervan zou worden geplaatst. Volgens het COC was iedereen het daar mee eens, maar hield de 'ambtelijke top' van het ministerie van Landbouw en Visserij, waar Staatsbosbeheer onder valt, de plaatsing tegen.

Uiteindelijk kwam het monument te staan in een groenstrook aan de Aletta Jacobsweg, niet ver van Madurodam, maar ook in de nabijheid van openbare toiletten. Een 'weinig respectvolle' plek vond het COC.

Het gedenkteken is een schepping van de Haagse kunstenaar Theo ten Have. De zeven meter hoge stalen sculptuur symboliseert de keuze voor een vrij 'gay bestaan'; het blauw aan de basis staat voor bewustwording, de kronkels zijn de conflicten en het roze uiteinde verbeeldt de 'bevrijding'.

De gemeenteraadsleden Arjen Lakerveld (VVD) en Kim Waanders (D66) zijn evenals het COC zeer te spreken over de verplaatsing. ,,Op deze locatie is het monument goed bereikbaar en staat het goed in het zicht. Dit is een eerbiedwaardige plek om een krans te leggen bij de 4 mei- herdenkingen. De vorige plek was dat niet,'' aldus Waanders eerder. Burgemeester Jozias van Aartsen onthult het monument zondag om 17.30 uur.