Volledig scherm
De data van honderdduizenden patiënten wordt inmiddels opgeslagen in de Google cloud. © Mark Reijntjens

Honderdduizenden patiëntgegevens verhuisd naar Google, kabinet vraagt om onderzoek

Minister  Bruno Bruins (Zorg) wil de Autoriteit Persoonsgegevens laten onderzoeken of de medische data van honderdduizenden Nederlandse patiënten wel veilig worden bewaard. Het AD onthulde zaterdag dat ziekenhuizen sinds kort patiëntgegevens laten opslaan in de Google cloud. Pricacyexperts en Kamerleden reageren kritisch op de keus voor de Amerikaanse techgigant.

Minister Bruno Bruins (Volksgezondheid, VVD) kondigt in een reactie aan de toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens, in te schakelen: ,,Ik zal de Autoriteit vragen om te kijken of de veiligheid van de medische gegevens van patiënten gewaarborgd is.” De bewindsman vraagt daarnaast de NEN (de instantie die de kwaliteitsnormen voor informatiebeveiliging in de zorg vaststelt, red.) te kijken of de eisen niet scherper moeten. ,,Medische gegevens moeten veilig zijn, privacybescherming hierbij is voor mij van het grootste belang.”

Hoewel de patiëntendata volgens het bedrijf eerst door MRDM gepseudonimiseerd worden en daarna versleuteld in de Google-cloud komen, vrezen kenners voor de veiligheid van deze (medische) persoonsgegevens.

(Artikel gaat verder na de illustratie)

Volledig scherm
Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD) op het Binnenhof. © ANP

De fracties van D66 en de SP hebben inmiddels schriftelijke vragen aan het kabinet gesteld. Zij willen een debat met Bruins. De partijen willen weten of inderdaad alles volgens de regels gaat, zoals MRDM beweert, en of zulke gevoelige data niet in ‘Nederlands beheer’ moeten komen, aldus de SP. D66-Kamerlid Kees Verhoeven: ,,Waarom zijn patiënten niet op de hoogte gesteld van deze praktijk?”

Autoriteit

De Autoriteit Persoonsgegevens gaat als onafhankelijk toezichthouder over haar eigen onderzoeksagenda en moet het verzoek van Bruins formeel nog krijgen. Voorzitter Aleid Wolfsen zegt in actie te kunnen komen, ook naar aanleiding van klachten of mediaberichten. ,,Niemand houdt ons tegen. Maar of er nu al aanleiding is om een onderzoek te starten, kan ik nog niet zeggen.” Van belang noemt hij ook de opstelling van het parlement. ,,De Tweede Kamer bepaalt als wetgever mede de speelruimte voor verwerking van zulke gegevens.” Wolfsen beklemtoont dat patiëntgegevens altijd eigendom van de patiënt blijven: ,,Daar moet je zeer zeer zorgvuldig mee omgaan.”

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) noemt het goed dat de discussie over de opslag van medische data gevoerd wordt. De Patiëntenvereniging Nederland vindt het belangrijk dat ziekenhuizen hun prestaties kunnen vergelijken en medische data daarvoor worden opgeslagen. ,,Tegelijk moet opslag volstrekt veilig zijn en lijkt het ons goed als privacywaakhond AP dat toetst,” zegt woordvoerster Mariet Bolluijt.

MRDM reageert

MRDM verdedigt de keuze voor Google in een statement op haar website nogmaals. Daarin herhaalt het bedrijf dat alles volgens de regels gaat, dat Google de data versleuteld opslaat in het datacenter in de Eemshaven en dat de werkwijze getoetst wordt door instanties als ISO en NEN. ,,Veilige omgang met privacygevoelige data is onze belangrijkste kernwaarde.” Tegelijk zegt het bedrijf open te staan voor debat over de wenselijkheid van opslag bij een niet-Europese partij: ,,Het is goed dat de discussie wordt gevoerd of het wenselijk is dat een internationale hostingleverancier, met locatie in Nederland, Nederlandse gezondheidsgegevens mag opslaan. (…)”