Volledig scherm
Een informatiebord op Den Haag Centraal. © ANP

Honderdduizenden treinreizigers in 2017 dupe van grote storingen NS

De Nederlandse Spoorwegen kampten in 2017 met 117 enorme storingen; dat is een derde meer dan het jaar ervoor. Reizigersorganisatie Rover noemt die stijging ‘zeer alarmerend’ en stelt dat er zeker honderdduizenden reizigers zijn geraakt.

Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© AD

De Nederlandse Spoorwegen erkennen dat het hierbij gaat om ‘verstoringen met grote hinder’. Dit houdt in dat treinen door een storing samen minstens 25 uur vertraging hadden of dat er minimaal 25 treinen niet reden. Reizigersorganisatie Rover: ,,Van die impactvolle storingen hebben heel veel mensen last, dat gaat zeker om honderdduizenden reizigers’’, verklaart beleidsmedewerker Freek Bos.

In 2016 bleef de teller van storingen met veel tot zeer veel hinder nog steken op 88. Het afgelopen jaar nam dat aantal toe tot 117, blijkt uit de nieuwe cijfers. Het gaat bijvoorbeeld om problemen met het materieel of personeel. Zo was er sprake van stroomstoringen, waardoor machinisten en conducteurs niet konden afreizen naar het station waar ze volgens het rooster op de trein moesten stappen. Dat was onder meer het geval op 16 januari 2017, waar na een storing wegens personeelsgebrek ruim 250 treinen uitvielen. Een dag later was het opnieuw raak en konden 175 treinen niet rijden omdat er te weinig personeel aan boord was.

Een van de redenen die NS aanvoert voor het gestegen aantal uitgevallen treinen in 2017 is dat zij eerder ‘treinen probeerden te laten rijden terwijl de storing nog niet helemaal verholpen was’. ,,Sinds 2017 gaan we pas ná de eindprognose van een verstoring rijden, om dan een solide treindienst te bieden en voorspelbaar te zijn. Dat is voor de reiziger veel beter’’, aldus de NS-woordvoerder.

Rover noemt het compleet schrappen van treinen juist ‘een paardenmiddel dat voor onnodige vertraging zorgt’. De belangenorganisatie voor reizigers wil juist dat de NS er alles aan doet om de treindienst zo snel mogelijk op te starten. Bos: ,,Reizigers hebben liever een vertraagde trein dan geen trein.’’

Quote

Van die impactvol­le storingen hebben heel veel mensen last, dat gaat zeker om honderddui­zen­den reizigers

Freek Bos, Reizigersorganisatie Rover
  1. Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, zijn aangeklaagd voor het binnentreden van verboden terrein. Justitie verdenkt hen ervan dat bewust gepland te hebben in overleg met anderen. Op zo'n daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid staat maximaal een jaar cel. De mannen verschijnen morgen voor de rechter.