Volledig scherm
© -

Honderden boze vissers demonstreren tegen Europese en Haagse plannen

UpdateEen konvooi van vijftien vissersschepen is vandaag vanuit IJmuiden naar Amsterdam gevaren voor een demonstratie tegen de knellende regelgeving.

Volledig scherm
© -

De vissers zijn afkomstig uit Goedereede, Urk, Den Helder en Texel. In Amsterdam worden nog enkele honderden collega's verwacht die per bus naar de hoofdstad reizen.

De vissers protesteren tegen een reeks Europese en Nederlandse besluiten die nadelig voor hen uitpakken. Zoals de Europese maatregel om de pulsvisserij te verbieden. Maar ook is er verzet tegen de Nederlandse plannen om een windmolenpark te realiseren op de Doggersbank in de Noordzee, het paaigebied van platvis. 

Volledig scherm
© -
Volledig scherm
© -

Bijvangst
Verder zijn ze het niet eens met de Europese aanlandplicht. Die verplicht vissers ertoe dat ze alle kleine bijvangst verplicht mee moeten nemen aan wal en niet meer overboord mogen gooien. Terwijl deze visjes nu nog voor een groot deel levend terug in zee gaan.

De nieuwe regels zorgen voor minder inkomsten, aangezien er minder verkoopbare vis mee aan boord kan.

De vloot kwam rond het middaguur aan in Amsterdam en is aangelegd achter CS. Vandaar zijn de vissers en hun aanhang te voet naar de Dam gelopen. Daar spreekt Job Schoot, woordvoerder van het actiecomité, de demonstranten toe: ,,Hoe lang kunnen we nog genieten van het verse en gezonde visje op ons bord?"

Volledig scherm
© Johannes van der Kooi