Herrinneringscentrum Kamp Westerbork.
Volledig scherm
Herrinneringscentrum Kamp Westerbork. © ANP

Honderden herdenken eerste trein Auschwitz

UpdateHonderden mensen hebben zondag in Herinneringscentrum Kamp Westerbork herdacht dat 70 jaar geleden de eerste trein naar Auschwitz vertrok.

Het ging om een transport van 1132 Joden die de nacht ervoor vanuit Amsterdam in Westerbork waren aangekomen en 51 kinderen uit het weeshuis van het kamp. Slechts 8 mannen van het eerste transport overleefden de oorlog.

Na de trein van 15 juli 1942 zouden nog 92 transporten volgen, de laatste op 13 september 1944. Uiteindelijk zouden 107.000 Joden, 245 Sinti en Roma en enkele tientallen verzetsstrijders vanuit Westerbork naar concentratie- en vernietigingskampen in het oosten worden gedeporteerd; slechts 5000 keerden terug.

De herdenking werd bijgewoond door premier Mark Rutte, die een korte overdenking uitsprak. Rutte vertelde dat hij pas in 1985, toen hij het boek Ondergang van Jacques Presser las, ten volle besefte wat zich in kamp Westerbork had afgespeeld. 'Wat hier is gebeurd en het lot van de mensen die vanuit Westerbork naar de kampen werden gedeporteerd, gaat ons verstand ver te boven.'