Volledig scherm
Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen loopt mee in de stille tocht ter nagedachtenis aan de doodgeschoten 17-jarige Mohammed Bouchikhi © ANP

Honderden mensen bij stille tocht voor doodgeschoten Mohammed Bouchikhi

Ongeveer driehonderd mensen hebben vanavond, middels een stille tocht in Amsterdam, hun medeleven betuigd met familie en vrienden van Mohammed Bouchikhi. De 17-jarige jongen kwam om het leven door een schietpartij in een buurtcentrum in Wittenburg.

Volledig scherm
'Deze gruwelijke daad mag en kan niet onder de tafel geschoven worden', aldus de organisator van de tocht © ANP

De deelnemers, onder wie waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen, liepen door de stad naar de plek waar Bouchikhi stage liep en overleed. Bij het buurtcentrum werd een minuut stilte gehouden. Ze hadden witte bloemen bij zich en een spandoek met de tekst 'Uit het oog, maar nooit uit het hart'.

Van Aartsen sprak voor en tijdens de tocht met veel buurtbewoners. Hij wil graag het gesprek aangaan met moeders uit de buurt, die volgens hem een belangrijke rol spelen in de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap. ,,Dat iedereen hier naartoe is gekomen geeft ook een gevoel van verbondenheid en hoop.''


Weer veilige stad worden

,,Zoveel mensen, het betekent dat iedereen meeleeft'', zei de vader van Mohammed. ,,Amsterdam is een mooie stad, het moet ook weer een veilige stad worden.'' ,,Deze gruwelijke daad mag en kan niet onder de tafel geschoven worden. We moeten allemaal opstaan tegen geweld. Dit mag en kan niet weer gebeuren'', aldus de organisator van de tocht tegen stadszender AT5.

De schietpartij op 26 januari zorgde voor veel commotie omdat het slachtoffer onschuldig was en het vuurwapengeweld zich voor de ogen van jonge kinderen voltrok. Ook een twintigjarige stagiaire en een negentienjarige man raakten gewond. Deze man was vermoedelijk het doelwit van de schutters. De politie is nog naar ze op zoek.

De stille tocht stond ook in het teken van een ander jong slachtoffer van geweld in de wijk, Ayman Mouyah. Hij werd in november doodgeschoten op de nabijgelegen Kattenburgkade. Voor hem werd daar ook een minuut stilte gehouden. Voor deze schietpartij zit een 39-jarige verdachte vast.

Volledig scherm
Deelnemers aan de tocht hadden witte bloemen bij zich en een spandoek met de tekst 'Uit het oog, maar nooit uit het hart' © ANP