Volledig scherm
© ANP

Honderden wetenschappers steunen klimaatspijbelaars in open brief

Honderden Nederlandse hoogleraren en wetenschappers van universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen roepen Nederlandse politici in een open brief op om de klimaatproblematiek aan te pakken. Ze steunen daarbij de scholieren die spijbelen om hun zorg aan te kaarten in Den Haag.

,,De actievoerders hebben het gelijk aan hun kant. Politiek leiderschap is nodig, want er moeten ingrijpende maatregelen worden genomen”, zegt Jan Rotmans, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit en één van de initiatiefnemers van de brief.

In de open brief uiten de wetenschappers hun zorgen over de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde (1°C sinds 1900) door menselijk toedoen. ‘Naarmate de aarde verder opwarmt, zullen extremen steeds vaker voorkomen, en boven de 2°C neemt de kans enorm toe dat de klimaatopwarming zichzelf gaat versterken. Een soort sneeuwbaleffect waardoor het nog warmer wordt.”

Vrijblijvend

,,Het klimaatakkoord is niet afdoende”, stelt Rotmans. ,, Het is te vrijblijvend en legt de lasten niet bij de grootste vervuilers: de industrie. Wij pleiten daarom voor een significante CO2-belasting voor bedrijven.”

De open brief is door meer dan 350 wetenschappers, werkzaam in uiteenlopende disciplines, ondertekend. Op de lijst staan onder meer voormalig minister Jacqueline Cramer, hoogleraar duurzaam innoveren aan de universiteit van Utrecht, en oud-staatssecretaris Rick van der Ploeg, nu hoogleraar economie aan de universiteit van Oxford.

Volledig scherm
Hoogleraar Jan Rotmans © Jan de Groen