Volledig scherm
De bereiding van Ayahuasca. © Wiki

Hongaarse man (31) dood na ‘healingsessie’ in Eersel, politie pakt vier mensen op

Enkele weken geleden is in Eindhoven een 31-jarige Hongaar om het leven gekomen, nadat hij in Eersel heeft deelgenomen aan een healingceremonie waarbij de verboden stof ayahuasca gebruikt is. Gisteravond viel de politie binnen bij een nieuwe sessie. Daarbij zijn vier mensen opgepakt. 

De inval vond plaats in de Nieuwstraat in Eersel. Er deden bijna twaalf mensen mee aan de sessie. Zij zijn opgevangen en door de gemeente ergens anders ondergebracht. De organisatie was in handen van een 38-jarige Italiaanse en een 33-jarige Spanjaard. Zij zijn aangehouden en worden verdacht van dood door schuld en overtreding van de Opiumwet. 

Binnen waren ook een 47-jarige Spanjaard en een 25-jarige Italiaanse, die ook een rol leken te spelen bij de uitvoering van de healingsessie. Zij zitten alleen vast op verdenking van overtreding van de Opiumwet. Alle vier de verdachten zitten nog vast en worden de komende dagen verder ondervraagd. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Harddrug

Over de omstandigheden van de dood van de 31-jarige Hongaar wil de politie niet veel kwijt. Alleen dat hij in Eersel zou zijn geweest en later in Eindhoven is gestorven. De dood van de man is destijds niet naar buiten gebracht. 

Tijdens het onderzoek naar de dood van de Hongaar kwam de politie de organisatie van de sessie op het spoor. Het lijkt erop dat hij daar Ayahuasca heeft gebruikt. Daar zitten stoffen in die worden gezien als harddrug. 

Reclame via internet

De organisatoren van de bijeenkomst adverteerden via internet. Wie zich opgaf, kreeg pas op het allerlaatste moment een locatie te horen. De politie kwam er bij tijds achter, en viel woensdagavond met bijna veertig man binnen. Dat gebeurde volgens een woordvoerder kort voor er ook echt ayahuasca werd gebruikt. 

Binnen zijn de ayahuasca, grondstoffen daarvoor, geld en administratie in beslag  genomen. 

Zo werkt Ayahuasca

Journalist Nils Elzenga gebruikte Ayahuasca en schreef daar vorig jaar een uitgebreid ervaringsverslag over.

Volledig scherm
© Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh