De brief in kwestie
Volledig scherm
De brief in kwestie © Twitter

‘Hoofddoekverbod tijdens diploma-uitreiking berust op misverstand’

Een brief over een ‘hoofddoekverbod’ tijdens de diploma-uitreiking  van de christelijke Melanchthon Mavo Schiebroek in Rotterdam heeft vandaag voor verontwaardiging gezorgd op social media. Leerlingen en ouders kregen in de brief expliciet de boodschap dat het voor leerlingen niet is toegestaan om tijdens deze avond ‘een hoofddoek of ander hoofddeksel te dragen. Sommigen kondigen aan niet te komen.

Maar volgens algemeen directeur Nico van den Eijkel, die zelf ook verrast was door de bewuste passage, berust de zin over hoofddoekjes op een misverstand. Hij wijst erop dat sommige scholen van Melanchthon, zoals die in Schiebroek in hun huisreglement hebben staan dat het dragen van hoofddoekjes in het schoolgebouw niet is toegestaan. Dit zou passen binnen de wet- en regelgeving. Op die vestiging zijn dus geen leerlingen die op school een hoofddoek dragen.

Op sommige andere vestigingen van Melanchthon, gelden andere huisregels en dragen veel meisjes een hoofddoek.

Maar tijdens de diploma-uitreiking, die in een kerk plaatsvindt, geldt het verbod niet benadrukt Van den Eijkel. ,,Iedereen is welkom. Wij zijn een school van verbinding, niet van uitsluiting.’’

DENK

De Kamerfractie van DENK vindt de brief van de school ‘bizar’ en ‘pijnlijk’. ,,Wat een mooie en bijzondere dag moet worden, wordt zo voor een aantal jongeren verpest! Wij roepen de directie op om er voor te zorgen dat deze dag voor iedereen een mooie en bijzondere dag wordt’’, schrijft de partij op haar Facebookpagina. 

Op internet wordt ondertussen fel gereagerd op het ‘hoofddoekverbod’ van Melanchthon Mavo Schiebroek. Tegenstanders spreken schande van de brief, terwijl anderen wijzen op het feit dat het altijd al verboden is geweest op deze school om een hoofddoek te dragen. 

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, London en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, London en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”