Hoofdsponsor schaatsploeg Bert Jonker in hand geschoten voor Thialf

Bert Jonker, directeur van ingenieursbureau Clafis en hoofdsponsor van de schaatsploeg van onder anderen Jorrit Bergsma is zaterdagavond in zijn hand geschoten voor schaatsstadion Thialf, waar nu de EK allround en EK sprint worden gehouden.

Jonker (51) zou naar verluidt een zakelijk conflict hebben gehad met een Friese ondernemer uit Sneek. Uit dit conflict ontstond zaterdagavond een woordenwisseling, die plaatsvond op het parkeerterrein van Thialf. Jonker zou tijdens de discussie in zijn auto zijn gestapt en hard zijn weggereden. Hij is toen in zijn hand geschoten, zo bevestigen bronnen aan het AD. Tijdens het wegrijden heeft hij verschillende auto's geraakt.

Volledig scherm
Bert Jonker, schaatssponsor van de ploeg Clafis wordt de ambulance in geholpen. Jonker raakte gewond bij een schietincident bij ijsstadion Thialf © anp

Het slachtoffer is volgens de politie aanspreekbaar en naar het ziekenhuis gebracht. Hij is niet ernstig gewond geraakt. De politie doet onderzoek naar de toedracht. Het is bekend wie de verdachte is, maar de persoon is nog niet aangehouden.

De politie wil nog niet officieel bevestigen dat er is geschoten. Rondom het ijsstadion zijn veel agenten ter plaatsen. Op Twitter wordt gesproken over 
kogelwerende vesten en politiehonden. Het parkeerterrein is volledig afgesloten voor bezoekers en pers. 

Thialf businessclub

De van oorsprong Groningse Jonker is naast directeur van ingenieursbureau Clafis en hoofdsponsor van de schaatsploeg Team Clafis ook voorzitter van de businessclub van Thialf. Hij is tevens eigenaar van een restaurant in Heerenveen. Jonker speelde voor de start van het schaatsseizoen ook een rol in het conflict tussen schaatsers en de KSNB. Hij is een voorvechter van de mondialisering van de schaatssport.

Schaatsers die voor Team Clafis rijden zijn onder meer Jorrit Bergsma, Heather Bergsma, Irene Schouten en Carien Kleibeuker. 

Volledig scherm
Jorrit Bergsma wordt gefeliciteerd door sponsor Bert Jonker na het winnen van de 10000 meter tijdens het Wereldkampioenschap afstanden in Thialf in 2015. © anp