Hoofdverdachte in liquidatieproces Taghi kreeg tienduizenden euro's subsidie voor documentaire
Het Nederlands Filmfonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het VSBfonds hebben in 2017 tienduizenden euro’s subsidie gegeven voor een documentaire, die de van liquidaties verdachte Delano R. zou presenteren. Zijn productiemaatschappij betaalde hem bovendien een salaris van 41.000 euro. Dat blijkt uit dossierstukken die deze nieuwssite heeft gezien.
Delen per e-mail
Delano R. is de oprichter van de Haagse straatbende Crips en werd in 2016 president van motorclub Caloh Wagoh. In september 2018 ging hij samen met zijn productiemaatschappij een samenwerkingsverband aan met RTL, en zou hij voor streamingservice Videoland een documentaireserie met als werktitel ‘Nieuwe Penoze’ presenteren. Het productieproces was al begonnen, toen hij in november 2018 werd aangehouden door de politie op verdenking van betrokkenheid bij een reeks liquidaties en pogingen daartoe. Volgens het OM is hij een van Ridouan Taghi’s moordmakelaars.
Op het moment dat RTL met R. in zee ging was zijn motorclub Caloh Wagoh al in verband gebracht met aanslagen op de redactiegebouwen van De Telegraaf en Panorama. R. en RTL lieten in september 2018 vastleggen dat hij zélf geen criminele activiteiten zou ondernemen. Volgens het OM was hij op dat moment al betrokken bij verschillende liquidaties in de onderwereld, die hij uit liet voeren in opdracht van onder meer Taghi. Dat R. voor RTL een documentaire zou maken werd in februari voor het eerst door NRC onthuld.
Scripts
De documentaire van R. zou gaan over een nieuwe generatie jonge criminelen. De politie trof bij een inval bij R. scripts van twee van de drie geplande afleveringen aan. Deze nieuwssite heeft die ingezien. In het script is te lezen dat R., rijdend op een motor, in de openingsscène van de serie uitlegt dat de criminaliteit een steeds groter probleem wordt. ,,Het is heftig geworden in Nederland. Weeeerie, zoals wij in het Surinaams zeggen: moeilijk! Heel veel geweld om niks. Hé cuzz (vriend), voor een paar duizend euro kun je iemand om laten leggen, geen probleem. lk wil dat laten zien aan die youngsters, mijn eigen kids. Met deze serie. Ik wil uitvinden wat er speelt en waarom. Dit gaat nergens meer over.”
Het Nederlands Filmfonds en het VSBfonds hebben respectievelijk 25.000 euro en 13.750 euro subsidie gegeven, bevestigen de twee fondsen desgevraagd
Opvallend genoeg heeft R. het belangrijkste bewijs tegen hem zelf geproduceerd. In september 2019 vond de recherche op zijn harde schrijven een groot aantal video’s en screenshots van belastende chatgesprekken die hij voerde, onder meer met Taghi. Hij filmde met zijn telefoon chatgesprekken die werden gevoerd op andere telefoons. Tegenover de politie verklaarde hij dat hij werkte aan een documentaire, maar dat hij niet betrokken is bij liquidaties.
Subsidies
Voordat R. met RTL in zee ging heeft hij samen met de documentairemaker met wie hij samenwerkte geprobeerd de documentaire bij Vice te slijten. In dat kader werd geprobeerd de financiering via subsidies op poten te zetten. Daarvoor werd contact gezocht met het Nederlands Filmfonds, en het VSBfonds, blijkt uit politiedocumenten die deze site heeft ingezien. Beide fondsen hebben respectievelijk 25.000 euro en 13.750 euro subsidie gegeven, bevestigen de twee fondsen desgevraagd.
,,In 2017 heeft Vice een subsidieaanvraag ingediend bij de Non-Fictie Transmediaregeling voor de ontwikkelfase van het project Nieuwe Penoze. De Non-Fictie Transmediaregeling was een samenwerking tussen het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nederlands Filmfonds. De regeling was gericht op het stimuleren van onderzoek naar nieuwe journalistieke vormen van online storytelling en innovatieve combinaties van mediagebruik,” reageert het Nederlands Filmfonds.
Volgens het VSBfonds was het doel van het project om een groot publiek en de overheid bewust te maken van de gevolgen van jarenlange achterstelling van een sociale onderklasse. ,,Een jonge, kwetsbare generatie is in de armen van de drugs gerelateerde criminaliteit gedreven en heeft steeds meer impact op ons directe alledaagse leven als samenleving. Dit doel sloot aan bij ons donatiebeleid”, aldus een woordvoerder.
Kennis van nu
De fondsen zeggen niet betrokken te zijn bij de uiteindelijke documentaire zoals R. die voor Videoland zou maken. Subsidieaanvragen voor het daadwerkelijk produceren ervan werden in 2018 door de fondsen afgewezen. RTL zegt in een reactie dat R., juist door zijn criminele verleden, met de documentaire inzichten kon bieden die anders onzichtbaar zouden blijven. ,,Met de kennis van nu, hadden we niet dezelfde keuze gemaakt.”
Ook zegt RTL te hebben afgesproken dat R. geen criminele activiteiten zou ontplooien. ,,Gedurende de samenwerking is er nooit opdracht gegeven tot het ondernemen van criminele activiteiten, noch het archiveren van chatgesprekken in welke vorm dan ook. Wij zijn niet bekend met chatgesprekken en hebben de inhoud ervan nooit gezien. Toen R. in hechtenis is genomen, is de productie en de samenwerking per direct gestopt.”
Lees morgen op deze site een uitgebreid portret van Delano R., alias Keylow. ,,Wij verkopen niets aan de vijand. Alleen de dood.”
Luister hieronder naar onze podcasts over de zaken tegen Taghi en Delano R.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
Onderwijsinspectie: Eindtoets op basisschool moet doorgaan
De eindtoets op basisscholen moet dit jaar hoe dan ook doorgaan – ondanks corona. De Onderwijsinspectie waarschuwt: gaat de toets voor het tweede achtereenvolgende jaar niet door, dan weten we niet hoe erg de onderwijsachterstand van kinderen is. ,,Dan verliezen we het zicht.” -
PREMIUM
RECONSTRUCTIE Taghi bouwde jarenlang imperium op in Holleeder-jaren en de politie merkte niks
Hoe kon Ridouan Taghi zo machtig worden, zonder dat de opsporingsdiensten hem in de gaten hadden? Reconstructie van de opkomst van een topcrimineel, die profiteerde van de aandacht voor anderen. -
Hoogleraar retail Corine Noordhoff: ‘De winkelstraat toont veerkracht, let maar op’
Wendbaar, snel en datagedreven. Dat zijn volgens Corine Noordhoff (41) eigenschappen die je als winkelier nodig hebt om te overleven. Noordhoff gaat haar kennis over retail en marketing vanaf 1 maart overdragen aan studenten. Ze wordt aangesteld als bijzonder leraar Retail&Marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan?
-
PREMIUM
Reportage Cocaïne dealen, moord en nu kroongetuige: het verhaal van Tony de G.
Met de 35-jarige Tony de G. uit Spijkenisse heeft het Openbaar Ministerie een kroongetuige die de omstreden motorclub Caloh Wagoh ontmaskert als een nietsontziend uitzendbureau voor liquidaties. Wie is deze Tony? En waarom werd hij kroongetuige? -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
PREMIUM
Een babyboom door lockdowns? ‘Baby's zijn geen puppy's’
Ruim negen maanden na de eerste lockdown lijkt het aantal bevallingen een stuk hoger dan normaal, blijkt uit een inventarisatie onder verloskundigen en ziekenhuizen. Is er echt een coronababyboom? En hoe is dat, zwanger zijn in deze tijd?