Archieffoto van de productie bij Offerman in Borculo
Volledig scherm
Archieffoto van de productie bij Offerman in Borculo © Annina Romita

Hoofdvestiging van Offerman in Borculo op volle toeren na doden door besmetting

De vleeswarenfabriek van Offerman in Borculo draait de komende tijd extra productie, nadat werd ontdekt dat het zusterbedrijf in Aalsmeer de bron van besmetting is waaraan drie consumenten zijn overleden.

De drie mensen zijn overleden door de listeriabesmetting in vleeswaren van Offerman. De slachtoffers hadden een hoge leeftijd. Een vrouw heeft er een miskraam door gehad, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan het AD. Twintig mensen raakten de afgelopen twee jaar via de vleeswaren besmet met de bacterie.

Recall Jumbo en Aldi

Jumbo riep gisteravond meer dan 130 verschillende soorten vleeswaren terug omdat ze mogelijk besmet zijn met de listeriabacterie. De besmette vleeswaren liggen ook in de schappen bij de Aldi, Bidfood, Sligro en Versunie. Het gaat om voorverpakte gesneden vleeswaren die komen uit de fabriek van Offerman in Aalsmeer, en van daaruit over supermarkten in het hele land zijn verspreid. Ook Aldi heeft inmiddels een aantal producten teruggeroepen. Hier gaat het echter maar om vier soorten vleeswaren. ,,Vleeswaren die nog in de schappen liggen, zijn veilig om te consumeren”, aldus Aldi in een verklaring.

Ambachtelijk geproduceerd

De Aalsmeerse fabriek van Offerman moet voorlopig dicht blijven. Het snijden en verpakken van vleeswaren in die fabriek mag pas worden hervat als alle productielocaties grondig zijn schoongemaakt en heringericht én zijn goedgekeurd door de NVWA, zo heeft die instantie het bedrijf laten weten. Bij Offerman in Borculo worden ambachtelijke vleeswaren geproduceerd. Offerman heeft ook nog een verkoopkantoor in Almelo.

Nieuwe techniek

Het RIVM heeft een nieuwe techniek gebruikt voor het opsporen van het voedsel waarin deze listeriabacterie zat. ,,We zagen een bepaald type listeria voorkomen bij meerdere patiënten. We namen vervolgens contact op met de Nederlandse Voedsel- en Warernautoriteit (NVWA) om dit te vergelijken met DNA-gegevens uit hun voedsel- en bedrijfsbemonstering. Dit kwam bij één monster overeen, waarna de NVWA vervolgonderzoek deed. Hierdoor kwamen we erachter dat alle patiënten die ziek zijn geworden, vleeswaren van Offerman hebben gegeten’’, aldus een RIVM-woordvoerder.

Overgenomen van Zwanenberg

De vleeswarenfabrieken van Offerman waren tot december 2017 eigendom van de Zwanenberg Food Group in Almelo. Het bedrijf van de familie Van der Laan verkocht zijn bedrijfsonderdeel ‘Fresh’ - waartoe de fabrieken van Offerman behoren - toen aan zijn Belgische branchegenoot Ter Beke uit Waarschoot. Onder de tak voor gesneden vleeswaren vielen de productielocaties van Offerman in Borculo, Aalsmeer en Zoetermeer. Zwanenberg verkocht zijn ‘Fresh-activiteiten’(130 miljoen omzet) om zich op de verdere groei van Ambient Foods (conserven) en producten onder de merken Kips en Huls te kunnen richten.