Volledig scherm
© afp

'Hoog tijd dat populisten in Europa en VS worden aangepakt'

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties noemt de verkiezingsbeloften van Geert Wilders' PVV 'grotesk'. Het draait om de plannen van de PVV om moslimimmigranten en de koran uit Nederland te weren.

Quote

Ik verdedig de mensenrech­ten van ieder individu, migranten, asielzoe­kers en immigran­ten

De Jordaniër prins Zeid Ra'ad Al Hussein van de VN zei dit vandaag tijdens een conferentie over veiligheid en justitie in Den Haag. Hij vergeleek de ,,angsttactieken" van Wilders met die van terreurorganisatie Islamitische Staat.

De Hoge Commissaris zei dat het hoog tijd wordt dat populisten en demagogen in zowel Europa als de Verenigde Staten worden aangepakt.

Halve waarheden
Deze lieden goochelen volgens de prins met een mengeling van hele en halve waarheden. Het draait bij populisten als Geert Wilders en diens handlangers om ,,de banaliteit van de hypocrisie", aldus de Hoge Commissaris. Hij betitelde de PVV'er en andere populisten als 'politieke fantasten'. ,,Ik verdedig de mensenrechten van ieder individu, migranten, asielzoekers en immigranten."

De prins, zelf een moslim, zei boos te zijn over de hele en halve leugens, manipulaties en het verspreiden van angst door Geert Wilders. Hij schaarde de PVV-leider in een rijtje met onder anderen de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, de Hongaarse premier Viktor Orban, de Tsjechische president Milos Zeman, De Franse Marine le Pen en de Slowaakse premier Robert Fico.

Volledig scherm
© anp