Volledig scherm
De Van Slingelandtlaan in 2011. FOTO GOOGLE

Hoogbejaarde vrouw bekent moord uit 1946

UpdateEen 96-jarige vrouw heeft bekend de Leidse ingenieur Felix H.E. Guljé op 1 maart 1946 te hebben doodgeschoten. De hoogbejaarde vrouw deed haar opmerkelijke bekentenis in een brief aan burgemeester Henri Lenferink van Leiden.

De gemeente heeft  de brief toch voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Het OM doet echter niets met de zaak, omdat hij allang is verjaard. 'De zaak verjaarde in de jaren zestig. Volgens de wet is het niet meer mogelijk tot vervolging over te gaan. Deze zaak is vooral van historisch belang, en niet zozeer van juridisch' aldus een woordvoerder van het OM.

Volgens de GPD was Felix Guljé directeur van de Hollandsche Constructie Werkplaatsen in Leiden en voorzitter van de Rooms-Katholieke Werkgeversvereniging. Op 1 maart 1946 werd hij in de deuropening van zijn huis doodgeschoten.

Ambulance
Er werd die fatale dag bij zijn huis aan de Van Slingelandtlaan 8 aangebeld. Een vrouw vroeg of ze de ingenieur even mocht spreken. Toen hij naar de deur kwam, werd hij neegeschoten. Guljé stierf enige tijd later in de ambulance.

De dader werd gezocht in kringen van het verzet. Guljé werd verdacht van economische collaboratie, maar werd daarvan op alle fronten vrijgesproken. Op zijn begrafenis was de voltallige naoorlogse regering - met minister-president Schermerhorn en minister van justitie Kolfschoten - aanwezig. 

Indonesië
De vrouw die de moord heeft bekend, woonde een lange periode in Oegstgeest, vertrok naar Indonesië maar woont nu in Rotterdam.

De burgemeester van Leiden, Henri Lenferink, geeft vanmiddag om 16:00 uur een persconferentie in de raadszaal van het stadhuis over de zaak.