Hoogste baas grensbewaking verdacht van mishandeling cadet
Aanranding in doofpotDe hoogste baas van de grensbewaking op Schiphol is opgepakt omdat hij eind vorige week een militair in opleiding zou hebben mishandeld. Zijn echtgenote had de cadet beschuldigd van aanranding op de officierenopleiding, maar die affaire is in de doofpot gestopt, stelt zijn advocaat.
Delen per e-mail
De Marechaussee bevestigt dat er een medewerker is aangehouden, maar wil niet ingaan op wat er precies speelt zolang het onderzoek loopt. Alleen dat de man verdacht wordt van mishandeling.
Volgens advocaat Michael Ruperti, die de luitenant-kolonel bijstaat, liep de situatie uit de hand voor een café waar de man vrijdagavond was met zijn echtgenote. Hij zou daar de militair op straat hardhandig hebben weggeduwd, nadat ze in gesprek waren over de aanrandingszaak. Dat werd gezien door politieagenten die toevallig in de buurt stonden. De commandant werd opgepakt en de cadet deed aangifte van mishandeling. De brigade-commandant, die sinds mei verantwoordelijk is voor de grensbewaking op Schiphol, is inmiddels weer vrij, maar zit nu thuis zolang het onderzoek loopt.
De commandant kende de jongen via zijn vrouw die samen met hem een opleiding volgt aan de Koninklijke Militaire Academie. Volgens Ruperti maakte de vrouw in april al melding dat de jongen haar zou hebben aangerand na een feestje op de officierenopleiding. Daarna is er volgens hem vooral geprobeerd om dat niet naar buiten te laten komen. ,,Er is wel een intern onderzoek geweest, maar de uitkomst was dat de vrouw er het beste aan deed om de zaak te laten rusten. Het was haar verhaal tegen het zijne en daar zou alleen maar veel gedoe van komen.’’ De vrouw volgde dat advies op omdat ze geen problemen wilde met op de opleiding. Ook toen de militair later toegaf dat er een aanranding was geweest tegenover de commandant en hij daar melding van maakte, werd dat weggehoond, aldus Ruperti.
Pikant
Het verhaal over de aanranding is pikant omdat de Koninklijke Militaire Academie hiermee al vaker negatief in het nieuws kwam. Zeven jaar geleden trokken vakbonden nog aan de bel over studenten en personeel die zich schuldig maakten aan geweld, aanranding, seksuele intimidatie en racisme. Toen is er niet zoveel gebeurd met de incidenten, vonden vakbonden destijds. Defensie herkende zich toen niet in de beweringen.
De zaak nu laat volgens Ruperti zien dat er kennelijk nog niet zoveel is veranderd, maar ook dat er met twee maten wordt gemeten. De hoge officier is 16 jaar in trouwe dienst, diende in Afghanistan, maar mag zolang het onderzoek naar de mishandeling loopt niet meer op zijn werk verschijnen. De militair in opleiding die wordt beschuldigd van aanranding mag gewoon blijven zitten. ,,In dat geval had de zaak ook niet intern afgedaan moeten worden, maar had de commandant naar de politie moeten stappen,’’ zegt Ruperti.
De Marechaussee wil niet ingaan op de beschuldigingen over de aanranding zolang het onderzoek naar de mishandeling loopt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
Doortrekken Noord-Zuidlijn, meer waterstof en verduurzaming voedsel in de race voor miljarden
De projectvoorstellen vanuit het Nationaal Groeifonds, met een gezamenlijke waarde van 25,5 miljard euro, zijn vandaag gepresenteerd. Het gaat om plannen op het gebied van vernieuwing, onderzoek, kennisontwikkeling en verkeersprojecten. -
PREMIUM
Pas na eindeloos doorvragen kwam het toeslagschandaal aan de oppervlakte
Tegen de stroom in groeide de toeslagenaffaire uit tot een nationale schandvlek die het kabinet nu de kop kost. Pas toen er echt niet meer weggekeken kon worden, draaide de politieke wind. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte.
-
‘Overheid te laat bij ruim twee derde Wob-verzoeken’
Ministeries zijn in veel gevallen te laat met het verstrekken van documenten die door journalisten en andere derde partijen worden opgevraagd. Dat schrijft RTL Nieuws. -
PREMIUM
VIDEO Buitenlandse investeerders gaan er vandoor met miljoenensubsidies én winst van zonneparken
Buitenlandse bedrijven kopen op grote schaal Nederlandse zonneparken op. De winsten en miljarden euro’s subsidies verdwijnen naar het buitenland en dat zet kwaad bloed. Experts willen dat het kabinet ingrijpt. -
Spanning is om te snijden, zal kabinet-Rutte III (netjes) vallen?
Het voltallige kabinet is op dit moment op het Binnenhof bijeen om de politieke consequenties te trekken naar aanleiding van de toeslagenaffaire. Bewindslieden van D66 en ChristenUnie lieten bij aankomst doorschemeren dat zij er wel uit zijn.