Volledig scherm
Criminelen - vaak betrokken bij hennepkwekerijen - hebben hun tentakels diep in de Brabantse samenleving zitten. © Politie

Hoogste baas Openbaar Ministerie: Macht Brabantse onderwereld amper te breken

Het duurt nog minstens tien jaar voordat er een einde komt aan de verwevenheid tussen onder- en bovenwereld in ‘drugsprovincie’ Noord-Brabant. Daarvoor waarschuwt Gerrit van der Burg, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie.

Drugscriminelen hebben hun tentakels diep in de Brabantse samenleving zitten. En daar komt voorlopig geen einde aan. Die onheilspellende boodschap komt van Gerrit van der Burg (57), sinds drie maanden voorzitter van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie.

,,De grote mate van verwevenheid tussen onder- en bovenwereld is zó serieus en ernstig dat we er nog jaren mee bezig zijn”, zegt hij. ,,Minstens tien jaar. Dat is voor mij nog de ondergrens.”

Bruidswinkels

Volgens Van der Burg zijn er in Brabant – maar ook in de Randstad en andere delen van Nederland – nog te veel straten met winkels en bedrijven die worden gebruikt om crimineel geld wit te wassen. ,,Wat denk je van een stad met zes autoverhuurbedrijven of acht bruidswinkels in dezelfde straat? Die bedrijven kunnen nooit allemaal een mooie omzet hebben. Dan weet je: die bedrijven worden gebruikt voor witwassen.”

Quote

De grote mate van verweven­heid tussen onder- en bovenwe­reld is zó serieus en ernstig dat we er nog jaren mee bezig zijn

Gerrit van der Burg

Ook zegt de OM-topman dat de bovenwereld zich nog te vaak laat verleiden om in zee te gaan met criminelen. ,,Dat bijvoorbeeld een crimineel zegt: ‘ik betaal maar acht ton via de akte en twee ton zo, contant’. Als dat gebeurt, komt die notaris er nooit meer van af. De verleidingen zijn groot. Ook voor een reisbureau, dat voor 20.000 euro een trip voor een hele familie mag organiseren. Als er maar cash kan worden afgerekend.”

Verbetering

Sinds een jaar of vijf ziet Van der Burg verbetering. ,,We zijn toen begonnen met een brede aanpak. Niet alleen meer vervolgen via het strafrecht, maar ook vergunningen intrekken, geld afpakken, auto’s in beslag nemen.” Op die manier hoopt het OM – samen met onder meer gemeenten en de Belastingdienst – criminelen écht te raken.

Door de nieuwe aanpak bijt de georganiseerde misdaad de laatste tijd van zich af. Zo worden burgemeesters en officieren van justitie  bedreigd. ,,Criminelen proberen macht terug te krijgen”, zegt Van der Burg. ,,Dat is een deel van de verklaring voor de intimidatie.”