Hoogste baas Openbaar Ministerie: Macht Brabantse onderwereld amper te breken
Het duurt nog minstens tien jaar voordat er een einde komt aan de verwevenheid tussen onder- en bovenwereld in ‘drugsprovincie’ Noord-Brabant. Daarvoor waarschuwt Gerrit van der Burg, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie.
Delen per e-mail
Drugscriminelen hebben hun tentakels diep in de Brabantse samenleving zitten. En daar komt voorlopig geen einde aan. Die onheilspellende boodschap komt van Gerrit van der Burg (57), sinds drie maanden voorzitter van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie.
,,De grote mate van verwevenheid tussen onder- en bovenwereld is zó serieus en ernstig dat we er nog jaren mee bezig zijn”, zegt hij. ,,Minstens tien jaar. Dat is voor mij nog de ondergrens.”
Bruidswinkels
Volgens Van der Burg zijn er in Brabant – maar ook in de Randstad en andere delen van Nederland – nog te veel straten met winkels en bedrijven die worden gebruikt om crimineel geld wit te wassen. ,,Wat denk je van een stad met zes autoverhuurbedrijven of acht bruidswinkels in dezelfde straat? Die bedrijven kunnen nooit allemaal een mooie omzet hebben. Dan weet je: die bedrijven worden gebruikt voor witwassen.”
De grote mate van verwevenheid tussen onder- en bovenwereld is zó serieus en ernstig dat we er nog jaren mee bezig zijn
Ook zegt de OM-topman dat de bovenwereld zich nog te vaak laat verleiden om in zee te gaan met criminelen. ,,Dat bijvoorbeeld een crimineel zegt: ‘ik betaal maar acht ton via de akte en twee ton zo, contant’. Als dat gebeurt, komt die notaris er nooit meer van af. De verleidingen zijn groot. Ook voor een reisbureau, dat voor 20.000 euro een trip voor een hele familie mag organiseren. Als er maar cash kan worden afgerekend.”
Verbetering
Sinds een jaar of vijf ziet Van der Burg verbetering. ,,We zijn toen begonnen met een brede aanpak. Niet alleen meer vervolgen via het strafrecht, maar ook vergunningen intrekken, geld afpakken, auto’s in beslag nemen.” Op die manier hoopt het OM – samen met onder meer gemeenten en de Belastingdienst – criminelen écht te raken.
Door de nieuwe aanpak bijt de georganiseerde misdaad de laatste tijd van zich af. Zo worden burgemeesters en officieren van justitie bedreigd. ,,Criminelen proberen macht terug te krijgen”, zegt Van der Burg. ,,Dat is een deel van de verklaring voor de intimidatie.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Overheid mikt op 1,7 miljoen laadpalen in 2030: beleggers zien gouden kansen
Nergens ter wereld is zo gemakkelijk een laadpaal te vinden als in Nederland. Elektrisch rijden is hot. De beurskoersen van bedrijven in de laadpaalbranche schieten door het dak. -
LIVE | Geen duidelijkheid na overleg EC en AstraZeneca, ‘Komende maand nog 90.000 coronadoden in VS’
De door vertragingen geplaagde vaccinmaker AstraZeneca ligt overhoop met de Europese Commissie. Er wordt met man en macht gewerkt om de productieproblemen op te lossen, maar de farmaceut denkt bij de eerste levering slechts 40 procent van de oorspronkelijk beloofde hoeveelheid vaccin te kunnen leveren. Stemmen in Brussel zeggen dat het mogelijk maar om 25 procent gaat. De gemoederen lopen hoog op. Ook vandaag volgen we alle ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog. Het nieuws van de afgelopen dagen lees je hier terug. -
PREMIUMTuinvogeltelling
Tuinvogeltelling op komst: zo lok je ook de schuwe vogels
Tienduizenden liefhebbers verschansen zich komend weekend achter de geraniums voor de Nationale Tuinvogeltelling. Hanne Tersmette van Vogelbescherming Nederland weet welke vogels je met welk voer lokt. -
Kabinet komt met route uit lockdown: eerst scholen open, dan avondklok weg, daarna winkels open
Als de coronagrafieken verder dalen, gaan eerst de basisscholen en kinderopvangcentra open, daarna kan de avondklok de prullenbak in en pas dan kunnen middelbare scholen, winkels en contactberoepen weer stapsgewijs open. Dat zijn de contouren van een exit-strategie waar het kabinet vrijdag verder over spreekt. -
17-jarige krijgt zwaarst mogelijke straf voor doodsteken Megan (15)
De 17-jarige jongen uit Breda die zijn ex-vriendinnetje en klasgenoot Megan (15) heeft doodgestoken krijgt de zwaarst mogelijke straf. De rechtbank heeft hem woensdag veroordeeld voor doodslag en gaat mee in de maximale strafeis: twee jaar jeugddetentie en Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen (PIJ), vergelijkbaar met tbs voor volwassenen.
-
Arbeidsongeschikt door domme actie, moet de werkgever dan doorbetalen?
Stel, je raakt in je vrije tijd gewond door een domme actie - zoals het afsteken van illegaal vuurwerk - en kunt daardoor niet werken of raakt zelfs arbeidsongeschikt. Kan een werkgever dan weigeren je loon door te betalen? Arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis legt uit hoe het zit. -
Video
Arib: Dit is niet het Nederland dat we kennen en waarvan we houden
De schokkende beelden van de rellen in ons land die de hele wereld over gaan, tonen 'niet het Nederland dat we kennen waarvan we houden’. Dat zei Tweede Kamervoorzitter Arib vanmiddag in een korte verklaring. -
Teller crowdfunding voor geplunderde Primera-winkel passeert 100.000 euro
De crowdfundingsactie van GeenStijl voor de geplunderde Primera in Den Bosch heeft inmiddels meer dan 100.000 euro opgeleverd. Maandagavond werd tijdens de rellen in Den Bosch de winkel aan de Visstraat volledig vernield. Het bedrag is binnengehaald dankzij duizenden donateurs.