Volledig scherm
Het strand van Bloemendaal. © anp

Hoogste huizenprijzen wederom in Bloemendaal

Bloemendaal was in 2016 wederom de duurste Nederlandse gemeente om een huis te kopen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de gemiddelde verkoopprijs er vorig jaar 650.000 euro. Ook in het Noord-Hollandse Laren, Blaricum, Wassenaar en Rozendaal moest gemiddeld meer dan een half miljoen euro neergeteld worden voor een huis.

Volledig scherm
© anp

Het zijn al jaren min of meer dezelfde plaatsen waar de huizenprijzen zo extreem hoog liggen. In 2015 eindigde Bloemendaal ook al op de bovenste plaats in de lijst, al lag de gemiddelde prijs er toen nog wel zo'n 50.000 euro lager.

Huizenkopers waren vorig jaar het goedkoopste uit in Pekela, waar koopwoningen in doorsnee voor 128.000 euro van eigenaar verwisselden. Die Groningse gemeente heeft al vier jaar op rij de laagste gemiddelde verkoopprijs.

Duurste
Het prijsverschil tussen de duurste en de meest voordelige gemeente kwam vorig jaar dus uit op zo'n 522.000 euro. In de drie voorgaande jaren was dit verschil nog kleiner dan een half miljoen euro.

De regionale verschillen in verkoopprijzen van woningen zijn al een paar jaar weer aan het toenemen. Dat heeft te maken met het aantrekken van de woningmarkt, waardoor er ook weer meer duurdere huizen verkocht worden.

Grote kloof
Van zo'n grote kloof als in 2008 is echter nog allerminst sprake, blijkt uit de statistieken van het CBS. Toen bedroeg het verschil tussen de goedkoopste en de duurste gemeente wel 694.000 euro.

De gemiddelde huizenprijs was in dat jaar in Reiderland in Groningen met 143.000 euro het laagst en in Bloemendaal met 837.000 euro het hoogst.

Benieuwd wat de gemiddelde huizenprijs is in jouw gemeente? Check het hier:

 1. Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

  Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

  YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, zijn aangeklaagd voor het binnentreden van verboden terrein. Justitie verdenkt hen ervan dat bewust gepland te hebben in overleg met anderen. Op zo'n daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid staat maximaal een jaar cel. De mannen verschijnen morgen voor de rechter.
 2. Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’
  Zeven gewonden

  Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’

  Een racewagen is vanmiddag vermoedelijk met opzet op het publiek ingereden bij de prijsuitreiking van de Autocross Leende in Brabant. Hierbij zijn zeven gewonden gevallen, onder wie een jonge jongen. Het incident gebeurde waarschijnlijk nadat er ruzie was ontstaan omdat de organisatie een race wilde annuleren. De 21-jarige bestuurder van de auto is aangehouden, samen met een tweede verdachte.