Een teek.
Volledig scherm
Een teek. © Thinkstock

Hoogterecord én laagterecord aantal tekenbeten in 2018

Het jaar 2018 kende een grote piek én een diep dal in het aantal tekenbeten. In de eerste helft van het jaar kreeg Tekenradar.nl een recordaantal meldingen van tekenbeten binnen, maar in de tweede helft van het jaar werden er juist minder dan ooit tevoren gemeld. 

Quote

Op dit moment ligt het aantal meldingen weer rond het gemiddelde

Tekenradar.nl

In de eerste helft van het jaar lag het aantal meldingen een derde hoger dan gemiddeld, waarna de hoeveelheid meldingen in juli plotseling sterk afnam. Die neergaande lijn ging de rest van het jaar door en resulteerde in 37 procent minder meldingen dan gemiddeld in de tweede helft van het jaar.  

Het platform Tekenradar.nl, opgericht door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Wageningen University, signaleert dat er over heel 2018 zo'n 8500 meldingen zijn geweest. ,,Dat zijn er ongeveer net zoveel als gemiddeld in de vijf jaar ervoor. Ook op dit moment ligt het aantal meldingen weer rond het gemiddelde.’’

Het recordaantal tekenbeetmeldingen in de eerste zes maanden ontstond volgens het RIVM mogelijk omdat meer mensen naar buiten gingen door het mooie weer en daarmee een grotere kans hadden een tekenbeet op te lopen. 

Het laagterecord valt ook te verklaren door het weer. In de tweede helft van het jaar brak een lange periode van warmte en droogte aan. Teken kruipen onder die weersomstandigheden dieper in de bodem om uitdroging te voorkomen, legt een woordvoerder van het RIVM uit.  

Advies

Voor de komende tijd is er mooi weer voorspeld, waardoor het aantal wandelaars in de natuur waarschijnlijk weer toe zal nemen. Het rijksinstituut adviseert na een bezoek aan een park, bos of de duinen altijd op tekenbeten te controleren. 

Hoe sneller een teek wordt verwijderd, des te kleiner is de kans op besmetting met de ziekte van Lyme of andere aandoeningen die door de beestjes worden overgedragen. Elk jaar houden 1000 tot 2500 mensen daar langdurige klachten aan over.

Wie na een tekenbeet een rode ring of vlek ziet, weet dat hij of zij besmet is.
Volledig scherm
Wie na een tekenbeet een rode ring of vlek ziet, weet dat hij of zij besmet is. © Thinkstock

Onderzoeker Kees van den Wijngaard van het RIVM raadde eerder aan om allereerst te proberen een tekenbeet te voorkomen. Je kunt een T-shirt met lange mouwen en een lange broek aandoen als je de natuur in trekt. Vermijd struinen door het hoge gras. En stop je broek in je sokken. ,,Het helpt, maar veel mensen willen er niet aan. Zelfs met je broek in je sokken moet je jezelf controleren als je uit het bos of de duinen komt.’'

Met controleren voorkom je echter al een hoop ellende. Kijk vooral warme, vochtige plekken als oksels, liezen en bilspleet goed na, want daar kruipt de teek het liefst naartoe. En een teek komt zelden alleen. ,,Merk je één teek op, zoek dan vooral nog even door.’’

 1. LIVE | Druk op Boris Johnson om adviseur te ontslaan neemt toe, Europese Centrale Bank verwacht forse economische krimp

  LIVE | Druk op Boris Johnson om adviseur te ontslaan neemt toe, Europese Centrale Bank verwacht forse economi­sche krimp

  Het wereldwijde dodental van het coronavirus is de 350.000 gepasseerd. Ruim 5,5 miljoen mensen zijn besmet (geweest) met het virus. De Britse premier Boris Johnson staat onder toenemende druk om zijn belangrijkste adviseur, Dominic Cummings, te ontslaan. De adviseur overtrad eind maart de coronaregels. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.
 2. Traumaspecialist is door corona in Nederland nodig: ‘Deze strijd is een marathon’
  PREMIUM

  Traumaspe­ci­a­list is door corona in Nederland nodig: ‘Deze strijd is een marathon’

  Hij werkte onder hoogspanning in internationale conflictgebieden, maar heeft zijn werkterrein nu noodgedwongen naar Nederland verlegd. Want de coronacrisis drukt zwaar op artsen en verpleegkundigen, en Kaz de Jong leert hen daarmee om te gaan. Juist nu de maatschappij weer opstart is hij extra alert. ‘Dit is pas het eind van het begin’, zegt de trauma- en klinisch psycholoog van Artsen zonder Grenzen.