Hoopgevende trend: vijfde dag op rij afname aantal coronapatiënten op ic

videoHet aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care blijft dalen. Het zijn er nu 1258, 21 minder dan gisteren. Daarvan liggen 1206 mensen in Nederland en 52 in Duitsland. Daarmee is er voor de vijfde dag op rij sprake van een daling. Gisteren nam het aantal ic-patiënten al met 24 af. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht dat de daling doorzet.

Het LCPS maakte verder bekend dat 354 mensen voor een andere aandoening op de intensive care liggen. Dat betekent dat er momenteel 1560 ic-bedden bezet zijn.

Piek

De laatste piek van het aantal patiënten op de ic was afgelopen zaterdag, toen er nog 1391 mensen kunstmatig in slaap werden gehouden en werden beademd. Dat was al flink lager dan de topdrukte op dinsdag 7 april. Toen lagen er 1424 mensen op de ic, het hoogste aantal tot nu toe. Sinds die dinsdag gaat het de goede kant op, maar af en toe is er toch een lichte stijging, zoals bijvoorbeeld van afgelopen vrijdag op zaterdag het geval was. Toen kwamen er zeven patiënten bij.

De positieve cijfers zijn goed nieuws, maar het is volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, nog lang niet genoeg om de coronamaatregelen nu ineens drastisch te versoepelen. Daarvoor moet het zorgsysteem eerst meer lucht hebben en daarvan is pas sprake als er 700 of minder ernstig zieke coronapatiënten zijn die op een intensive care moeten worden behandeld.

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg sprak gisteren al van een ‘vrij stabiele daling’ en hoopt dat het aantal mensen op de ic’s sneller kan dalen. Over zes tot acht weken komt Nederland dan uit op een ‘normale’ bezetting.

Er is volgens hem in de regio’s nu wel ruimte om evenredig af te schalen op de ic’s. Zo kunnen ze weer meer aandacht schenken aan mensen die geen coronazorg nodig hebben.

Bedden op ic

Het panel van wetenschappers dat het kabinet adviseert verwacht dat rond 1 mei ongeveer 1200 bedden op de intensive care-afdelingen zijn bezet. Die bezetting kunnen de ic’s op reguliere kracht aan, schrijft het Outbreak Management Team (OMT) in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid.

Het panel verwacht dat 700 van de 1200 bedden bezet zullen zijn door coronapatiënten. De ic-capaciteit is normaal gesproken zo’n 1150 bedden, maar vanwege het coronavirus zijn alle ic’s uitgebreid. Sinds een tijdje heeft Nederland 2400 intensivecarebedden beschikbaar, waarvan 1900 voor coronapatiënten.

Kijk hier naar onze video's over corona:

Artsen aan het werk op de intensive care
Volledig scherm
Artsen aan het werk op de intensive care © AFP