Volledig scherm
Bezoekers aan de vakantiebeurs roken een sigaret in een rookruimte in de Utrechtse Jaarbeurs. © ANP

Horeca dreigt met schadeclaim bij sluiting rookruimtes

Horecaondernemers dreigen met een schadeclaim van tientallen miljoenen euro's als het kabinet de plannen doorzet om rookruimtes binnen twee jaar op te doeken. 

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) overlegt nog voor het zomerreces met verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. KHN wil een overgangsperiode van minimaal vijf jaar en financiële compensatie voor de investeringen die gedaan zijn. 

Volgens onderzoek van KHN is in de sector gemiddeld 12.500 euro geïnvesteerd in rookruimten, die zijn uitgerust met afzuiginstallaties. Maar veel ondernemers zeggen dat de investering in de ruimten nog niet is terugverdiend.

Compensatie

Vorige maand kondigde staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid aan dat hij rookruimten in de horeca in de komende twee jaar wil verbieden. Maar ondernemers willen dat deze termijn wordt opgerekt, of dat ze een financiële compensatie krijgen. ,,Ruim een derde van de rookruimtes is minder dan vijf jaar oud. Die investeringen moeten worden gecompenseerd indien de overgangstermijn niet wordt verlengd", zegt Willemsen.

Uit onderzoek van KHN blijkt dat 91 procent van de ondernemers met een rookruimte tegen de plannen van Blokhuis is. KHN verwacht dat een verbod op de rookruimtes leidt tot meer rokers op straat en dus geluidsoverlast.

In beroep

KHN legt de eisen binnenkort neer bij Blokhuis tijdens een gesprek over de voorgenomen plannen. Als hij daaraan niet tegemoetkomt, dan is het volgens de KHN-woordvoerder mogelijk dat er claims volgen. ,,Hoe die dan vorm moeten krijgen, beoordelen we pas als het zover is", aldus de zegsvrouw.

Blokhuis vindt dat hij de horeca al tegemoet is gekomen door in beroep te gaan tegen een uitspraak van de rechter, die vond dat de rookruimten meteen dicht moeten. Over een ,,zorgvuldige overgangstermijn'' wil de staatssecretaris in gesprek met de horeca. Dat gesprek vindt als het goed is voor de zomer plaats, aldus een woordvoerder.

Juiste middel

Het besluit de rookruimtes af te schaffen kwam nadat vereniging Clean Air Nederland (CAN) eerder dit jaar een rechtszaak aanspande om de ruimtes te laten verbieden. In februari dit jaar kregen ze gelijk van het gerechtshof in Den Haag.

Het algemene rookverbod voor cafés en restaurants is al sinds 2008 van kracht. De rookruimte werd in 2016 nog door het gerechtshof gezien als het juiste middel om Nederland op termijn rookvrij te maken.