Volledig scherm
PREMIUM
Ellen Schouppe bereidt sporters mentaal voor op competities. © Carline Vandercruyssen

'Houd je alleen bezig met die dingen die je kunt controleren’

SportpsychologieHoe reageer je als je team op zijn donder krijgt? Hoe ga je om met de druk om te scoren? Mental coach Ellen Schouppe (39) geeft antwoorden.

Volledig scherm
Foto ter illustratie © shutterstock

1. Hoe ga je om met verlies?
,,De beste manier om met verlies om te gaan, is door te blijven geloven in je doel. Vertrouw erop dat al je inspanningen vroeg of laat ergens goed voor zijn. Wat niet wegneemt dat je je ontgoocheling bij verlies best mag toelaten, maar alleen ná de wedstrijd. Maak je analyse nooit tijdens de wedstrijd, dan is je mentale energie niet op de juiste zaken gefocust. Als die eerste teleurstelling verwerkt is, moet je de knop omzetten en naar de volgende wedstrijd kijken. Blijf het verlies niet herkauwen.’’

  1. Arbeidsmigranten in Heino vrezen ‘grillige’ parkbeheerder: ‘We hebben geen enkele bescherming’
    PREMIUM

    Arbeidsmi­gran­ten in Heino vrezen ‘grillige’ parkbeheer­der: ‘We hebben geen enkele bescher­ming’

    Niet de slechte huisvestingsomstandigheden, maar het volledig overgeleverd zijn aan de grillen van de beheerder is het grootste probleem op park Old Heino, in het hart van Salland. ,,Als de beheerder het op jou gemunt heeft, loop je het gevaar van het park te worden gestuurd. Hij komt ook onaangekondigd huisjes binnen om controles op bijvoorbeeld drugs uit te voeren. We hebben geen enkele bescherming”, zegt de Poolse parkbewoner Pawel Staśkewicz (33).